han Zo Slovenska

V jednej domácnosti s rodičmi žije vyše pol MILIÓNA Slovákov: Ide hlavne o mužov!

Na Slovensku žije v spoločnej domácnosti spolu so svojimi rodičmi alebo jedným z rodičov 564.228 dospelých, prevažujú muži.

Ilustračný obrázok k článku V jednej domácnosti s rodičmi žije vyše pol MILIÓNA Slovákov: Ide hlavne o mužov!
Zdroj: www.pexels.com

Vyplýva to zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021. TASR o tom informovala hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmína Stauder.

„Z viac ako pol milióna obyvateľov žijúcich v dospelosti u rodičov muži tvoria takmer 70 percent a dokonca máme vekovú kategóriu od 30 do 49 rokov, kde je to viac ako 73 percent,“ priblížila hovorkyňa.

Oproti sčítaniu v roku 2011 je to výrazná zmena spoločenského trendu. Vtedy prevládali práve 30-ročné ženy, ktoré žili s rodičmi.

Dospelé deti

V domácnostiach, ktoré sú tvorené manželským párom, žije podľa SODB 2021 až 313.387 nezávislých detí. „V neúplných rodinných cenzových domácnostiach len spolu s matkou žije v rôznych vekových kategóriách 191.522 dospelých detí,“ dodala hovorkyňa.

S osamelým otcom žije takmer 39.000 dospelých vo všetkých vekových kategóriách. V type domácností, kde rodičia žijú ako druh a družka, zostáva v rôznych vekových kategóriách žiť 20.403 dospelých.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

KLIKNITE aj na tieto články:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM