Lucia Koscelníková Regióny

V Kláštornom parku v Bardejove sa oslavovalo

Súdržná rodina je to najvzácnejšie, čo môžeme v živote dosiahnuť.

Ilustračný obrázok k článku V Kláštornom parku v Bardejove sa oslavovalo
Zdroj: Mphoto

BARDEJOV. V sobotu 3. júna pri príležitosti osláv Dňa rodiny zorganizovalo Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove podujatie pre rodiny a deti. Pestrý program, ktorý začal o druhej poobede kňazským požehnaním a príhovorom riaditeľa Hornošarišského osvetového strediska Juraj Bochňu, pokračoval do večera a dopadol na jednotku. Kláštorný park sa naplnil množstvom ľudí a do kariet hralo aj slnečné počasie.

Detský kútik, recykluj a tvor

Súčasťou programu bolo vystúpenie žiakov umeleckých škôl, ktoré ukázali, že umenie má ľudí spájať. Vystúpili žiaci Základných umeleckých škôl Michala Vileca, z Raslavíc a Cirkevnej školy Jána Bosca. Obrovský úspech mal detský spevácky zbor Vinimini.

Podvečer už patril hudobným skupinám z prešovského kraja. Detský kútik naplnili tvorivé dielne, súťaže, či maľovanie na tvár. Tvorivé dielne boli zamerané na výrobu hudobných nástrojov. V rámci projektu Recykluj a tvor mali deti za úlohu počas uplynulých týždňov hľadať na zberných dvoroch predmety, z ktorých sa dajú vyrobiť hudobné nástroje.

Deti priniesli množstvo zaujímavých vecí a vďaka svojej kreativite a šikovnosti vyrábali hudobné nástroje. Jeden z nich bol celý zo starého železa a pritiahol veľkú pozornosť divákov. Deti na ňom hrali paličkou a prekvapení boli aj dospelí. Rôzne kusy kovov dokázali vyčariť celú stupnicu tónov.

Deň rodiny
22
Galéria
Zdroj: Mphoto

Policajti, hasiči aj bazár

Veľký úspech mali ukážky práce policajtov a hasičov. Deti spoznali náročnú prácu kynológov a mohli si sadnúť do policajného či hasičského auta. Vyskúšali si reálne použitie hasičskej prúdnice, pomocou ktorej rozprášenou vodou osviežili priestor Kláštorného parku.

Po prvýkrát sa tu uskutočnil aj dlho spomínaný bardejovský bazár. Návštevníci na ňom mohli nakúpiť, predať alebo aj vymeniť čokoľvek. Ponúkané boli rôzne starožitnosti, zberateľské ale aj retro kúsky. Kvalitné cenné predmety alebo aj gýčové ozdoby. Pre niekoho nepotrebné a pre iného zasa vzácne. Našli tam zaujímavé knihy, šperky, šaty, hudobné nástroje, obrazy, sochy a všeličo iné. Výber bol rôznorodý a motivoval aj ostatných, aby sa zapojili do ďalšieho bazáru, ktorý organizátori pripravujú.

Strunobranie

V rámci programu sa o 17.00 uskutočnila aj krajská súťaž Strunobranie, ktorá je súčasťou celosloveného projeku. Súťažili medzi sebou kapely z prešovského kraja. Talentované mladé skupiny ako Tetešova zóna, Via Arto Band z Humenného, From the inside z Bardejova a nakoniec hudobná skupina Potmehút z Prešova divákov zabavili a pritiahli najmä mladých.

Konkurencia bola veľká a porota nemala ľahké rozhodovanie. Prvé miesto získala skupina Potmehút. Víťazstvom v súťažení pokračujú a postupujú do celoslovenského kola súťaže. Na druhom mieste sa umiestili Bardejovčania From the inside, ktorých prvé vystúpenie vôbec bolo rovnako na pôde podujatia Hornošarišského osvetového strediska v decembri 2016.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM