Lenka Fedorová Regióny

Odborníci na encefalitídu v Košiciach bijú na poplach: Za rekordným počtom nakazených nemusia byť kliešte!

Odborníci z Kliniky infektológie a cestovnej medicíny informovali o lokálnej epidémii kliešťovej encefalitídy, ktorú v takomto rozsahu nezaznamenali za posledných 5 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Odborníci na encefalitídu v Košiciach bijú na poplach: Za rekordným počtom nakazených nemusia byť kliešte!
Zdroj: TASR

Len nedávno sme vás informovali o ohniskách infikovaných kliešťov v Košickom kraji. V súčasnosti je 18 pacientov nakazených kliešťovou encefalitídou hospitalizovaných na Klinike infektológie a cestovnej medicíny (KICM). Ďalší traja pacienti s podozrením na toto vírusové ochorenie sú sledovaní ambulantne. Stav pacientov nie je komplikovaný, ochorenie má u nich štandardný priebeh.

Nakazenie má dve fázy

30. mája 2016 sa pred budovou Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP v Košiciach konal brífing, na ktorom primár kliniky MUDr. Ladislav Virág informoval o lokálnej epidémii kliešťovej encefalitídy a vysvetlil priebeh ochorenia u nakazeného pacienta.

„Čas od nákazy po objavenie sa prvých príznakov je priemerne 7–14 dní. Toto vírusové ochorenie prebieha obyčajne vo dvoch vlnách. Prvá vyzerá ako ľahká chrípka, vrátane nechutenstva i črevných ťažkostí, ktorej priebeh sa po 3–4 dňoch zmierni a nastáva bezpríznaková fáza, ktorá môže trvať až 20 dní,“ vysvetlil primár.

Podľa Virága však potom prudko nastúpi druhá podstatná fáza choroby – vysoká teplota, úporné bolesti hlavy, vracanie, svetloplachosť, stuhnutie šije a ďalšie príznaky charakteristické pre postihnutie centrálneho nervového systému. Jednou z najzávažnejších komplikácií je zápalové infekčné ochorenie blanitých obalov mozgu. Môže mať trvalé následky ako obrna, chronické bolesti hlavy, či poruchy koncentrácie.

Môže vás zaujímať: ZOZNAM potvrdený odborníkmi: Ohniská infikovaných kliešťov v našom kraji!

Nakaziť sa dá aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka

Kliešťová encefalitída sa častejšie vyskytuje v ohniskách, čiže v závislosti od regiónu. Vírusom sa človek môže nakaziť nielen po prisatí infikovaného kliešťa, ale aj pri konzumácii nepasterizovaného kozieho, kravského i ovčieho mlieka a výrobkov z nich, ak bolo vírusom nakazené zviera.

Lekári nevylučujú, že príčinou ochorenia môže byť spontánna konzumácia syra, pravdepodobne z jedného zdroja. KICM ročne eviduje v priemere 6 prípadov kliešťovej encefalitídy. Takýto hromadný výskyt kliešťovej encefalitídy klinika nezaznamenala za posledných 5 rokov.

Proti encefalitíde prenášanej kliešťami existuje očkovanie. Ak sa vykoná správne, predstavuje veľmi spoľahlivú ochranu (očkovanie sa skladá z troch dávok podľa príslušnej schémy, na obnovenie účinkov očkovania potom stačí každé tri roky podať už iba jednu dávku). O vhodnosti vakcinácie sa treba informovať u svojho praktického lekára.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM