Marcel Mojžiš Krimi

V Košiciach vyčíňajú vreckári: Cestujúcim v MHD miznú mobilné telefóny!

V Košiciach sa po novom množia krádeže mobilných telefónov v autobusoch MHD. Policajti preto varujú ľudí, aby počas nastupovania, cestovania a vystupovania z MHD boli opatrní a pozorne sledovali okolie.

Ilustračný obrázok k článku V Košiciach vyčíňajú vreckári: Cestujúcim v MHD miznú mobilné telefóny!
Zdroj: TASR

Vreckári vytvárajú umelú tlačenicu

„Vo väčšine prípadov páchatelia predstierajú, že chcú nastúpiť do dopravných prostriedkov. Zohraná skupinka vreckárov umelo vytvorí tlačenicu, najčastejšie v dopravných prostriedkoch MHD. Šikovné prsty vreckárov vás potom oberú o peniaze, doklady, cennosti a podobne," varuje košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

V jednom prípade prišiel o svoj mobil v hodnote 180 eur 45-ročný Košičan, ktorému ho odcudzil neznámy páchateľ priamo z vrecka nohavíc. V druhom prípade bola okradnutá iba 15-ročná Košičanka, ktorej zmizol mobil v hodnote 80 eur z kabelky, ktorú mala prevesenú cez rameno. Polícia v oboch prípadoch začala trestné stíhanie pre prečin krádeže a po páchateľoch a odcudzených veciach pátra.

Polícia občanom pripomína niekoľko rád, ako sa nestať obeťou vreckového zlodeja:

  • Nenechávajte si peňaženku navrchu kabelky alebo tašky, nenoste ju v priehľadných taškách.
  • Nenechávajte kabelku alebo peňaženku pri nakupovaní bez dozoru.
  • Noste kabelku tesne pri tele s rukou na zapínaní – menej zlodeja vyzývate a sťažujete mu vykonanie krádeže.
  • Pravidelne kontrolujte vašu batožinu, či je poriadne uzatvorená alebo uzamknutá. Vreckoví zlodeji pôsobia najmä tam, kde sa pohybuje väčšie množstvo ľudí, zvyčajne pracujú v skupinách a často pri krádežiach využívajú deti.
  • Ak ste v tlačenici, venujte pozornosť najbližšiemu okoliu a kontrolujte si svoje veci vo vreckách. Peniaze a kreditné karty si odkladajte do vnútorných vreciek obleku, nie do zadných vreciek nohavíc.
  • Osvedčilo sa nosiť v peňaženke len minimálnu hotovosť, väčšiu sumu si uložte mimo peňaženky a na spodok kabelky.
  • Tašky s peniazmi nenoste v ruksakoch na chrbte, kde na ne nevidíte. Každú krádež, ale aj pokus o krádež nahláste polícii.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM