Boris Macko Regióny

V Lučenci je kópia pokladu. Kam sa podeli perly, mince a šperky nesmiernej ceny?

Niektorí obyvatelia nášho mesta o ňom vedia, iní ani netušia. Reč je o lučeneckom zlatom poklade nájdenom v polovici 19. storočia.

Ilustračný obrázok k článku V Lučenci je kópia pokladu. Kam sa podeli perly, mince a šperky nesmiernej ceny?
Foto: Boris Macko

Presnejšie bol lučenský poklad nájdený v katolíckom kostole po odkrytí krypty v roku 1851. Išlo o nesmierne bohatstvo. Bohužiaľ, v našom meste nezostal.

„Bolo to spôsobené tým, že sa našiel len dva roky po ničivom požiari, ktorý zničil väčšinu vtedajšieho mesta. V Lučenci vtedy neboli žiadne reprezentatívne priestory, kde by mohol byť vystavený,“ vysvetlil historik Novohradského múzea a galérie v Lučenci Štefan Chrastina.

Nakoniec skončil v budapeštianskom Maďarskom národnom múzeu. Je to škoda, lebo obsahoval zlaté šperky – najvzácnejším exemplárom je čipka zo zlatých a strieborných nití – údajne najstaršia v Uhorsku. Súčasťou pokladu bolo aj 5 zlatých prsteňov s rubínmi, 8 zlatých náhrdelníkov, 4 rehoľné a tenšie reťaze, 5 pozlátených strieborných opaskov, 2 zlaté spony, 82 zlatých perál, 150 strieborných mincí z obdobia vlády kráľa Mateja, Ladislava a Ľudovíta II. napríklad z rokov 1521 a 1526, ako aj ďalšie strieborné a zlaté šperky.

Paradoxom je, že v Lučenci bola časť pokladu vystavená až roku 1997. No jeho krásu si možno aj tak vychutnať. Verné kópie lučeneckého zlatého pokladu vyrobili v roku 2007 maturanti Súkromného stredného odborného učilišťa umeleckoremesel­níckeho z Hodruše-Hámrov. Na druhej strane, múzeum ukrýva množstvo exponátov, ktoré sú pokladmi histórie Novohradu.

Pozrite si v našej fotogalérii poklady regiónu, ukryté v Novohradskom múzeu a galérii!

Čítajte tiež:

Cez predĺžený víkend sa nudiť rozhodne nebudeme. Čo sa chystá v Lučenci a okolí?

FOTO: Pikoška z centra Lučenca: Viete, koľko osobností je na Kubínyiho námestí?

Novohradské múzeum a galéria Lučenec ponúka poklady regiónu
10
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM