Rôzne Zo Slovenska

V Malom Šariši si zaslúžia klobúk dole: Vyšľachtili tam novú odrodu maku

Mak sa pestuje najmä na strednom a západnom Slovensku. V Malom Šariši v okrese Prešov však vyšľachtili jeho novú odrodu.

Ilustračný obrázok k článku V Malom Šariši si zaslúžia klobúk dole: Vyšľachtili tam novú odrodu maku
6
Galéria
Zdroj: TASR

V rámci Dňa poľa obilnín, repky a maku v Malom Šariši v okrese Prešov sa poľnohospodári z východného Slovenska oboznámili s novou odrodou maku siateho. Vyšľachtili ju v tamojšej výskumno-šľachtiteľskej stanici.

Nová odroda maku

„Deň poľa je zameraný najmä na maky, pšenice a repky. Máme novú odrodu maku, ktorá bola vyšľachtená v stanici Harlekyn. Bude predstavená návštevníkom, ako aj to, aké podmienky a agrotechniku potrebujú na jej pestovanie. Ďalej budeme pokračovať v repkách, tam si ľudia prídu na svoje takisto a dozvedia sa, akú agrotechniku majú používať, čím postriekavať, aby to ošetrili. Ďalší program bude pre poľnohospodárov, ktorí sa venujú pšeniciam a jačmeňom,“ uviedol vedúci Výskumno-šľachtiteľskej stanice v Malom Šariši Ľuboš Nastišin.

„Šľachtenie maku je proces, ktorý začína buď krížením dvoch odrôd rodičovských, materskej a otcovskej, alebo tiež istý spôsob je výberom z nejakých krajových či miestnych lokálnych odrôd. V priebehu ôsmich až desiatich rokov sa človek dopracuje k materiálu, ktorý je v takej kvalite, aby mohol byť prihlásený do štátnych pokusov. Potom záleží, ako obstojí v skúškach, či prekoná odrody, ktoré sú v sortimente,“ vysvetlila vedecko-výskumná pracovníčka Výskumno-šľachtiteľskej stanice v Malom Šariši Beáta Brezinová.

Mak sa podľa Nastišina pestuje najmä na strednom a západom Slovensku. „Maky sa delia na potravinárske maky, ktoré sú v koláčoch a makovníkoch. Potom sa šľachtia na technické účely, ktoré sa využívajú vo farmaceutickom priemysle,“ vysvetlil Nastišin.

Nešľachtia iba mak

„Naša výskumná stanica sa venuje hlavne šľachteniu makov, pšeníc a udržiavaciemu šľachteniu našich slovenských odrôd ďateliny lúčnej. Táto stanica patrí medzi posledné na Slovensku, takže si to treba udržať, lebo už keď toto zanikne, tak budeme všetko dovážať zo zahraničia,“ doplnil Nastišin. Osivá, ktoré vyšľachtia v Malom Šariši, predávajú pestovateľom ďalej. Exportujú najmä do Česka. „Na Slovensku sa pestuje približne 3000 hektárov maku. V Česku okolo 30 000 až 40 000 hektárov, čiže je vidieť rozdiel, ktorý je u nich a nás v pestovaní maku,“ skonštatoval Nastišin.

Odborný poradca na choroby a výživu rastlín Karol Říha v rámci programu zhodnotil stav jednotlivých porastov. „Chodím sem 12 rokov a myslím si, že stanica v Malom Šariši patrí k absolútnej špičke v šľachtení. Stačí, keď sa pozrieme na tie najstaršie odrody, ktoré boli registrované v roku 1990. Kto ich dokáže prekonať vo výnose? Jedna odroda. Takýto perfektne stabilný odrodový systém je neskutočne dobrý,“ dodal Říha.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zachytené obrazom: Neďaleko Prešova predstavili novú odrodu maku siateho
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM