Veronika Ondo-Cholewová Regióny Správy

V Michalovciach vládne čulý stavebný ruch: Všade naokolo samé rekonštrukcie a stavby

V metropole Zemplína sa to rozbehlo so stavebnými prácami. Len čo sa skončí jedna rekonštrukcia, začne sa ďalšia. Niektoré to už majú za sebou, iné to ešte len čaká. Pozrite sa, čo sa to v tých Michalovciach stavia...

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach vládne čulý stavebný ruch: Všade naokolo samé rekonštrukcie a stavby
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V Michalovciach sa to rozbehlo so stavbami. Pribudla nová kompostáreň, obnovené teplovody, rekonštrukcia hvezdárne, výstavba novej nemocnica, rekonštrukcia hrádze…

Nové cesty a most

Nervozita, kolóny, zápchy na ceste a takmer hodinové meškanie do práce. Opravy ciest a mosta sa blížia do svojho cieľa. V okrese Michalovce sa realizovali stavebné práce na úsekoch Michalovce – Lúčky, Závadka – Sobrance, Michalovce – Lúčky. V rámci rekonštrukcie cesty sú rekonštruované tri mostné objekty. Úsek Závadka – Sobrance je v celkovej dĺžke 9 742 m, kde sú rekonštruované tiež viaceré mostné objekty. Michalovský most je už opravený.

Ako to vyzeralo na cestách?

Výstavba nemocnice

Výstavba nemocnice novej generácie v Michalovciach napreduje. V Michalovciach začala výstavba samotnej novej budovy. V rámci prípravy územia na výstavbu bol počas štyroch mesiacov odstránený skelet nedostavaného a chátrajúceho pavilónu. Z michalovskej nemocnice odišla posledná tatrovka.

VIZUALIZÁCIA: Takto má vyzerať nová michalovská nemocnica

Pozrite si VIDEO

40-ročné teplovody sa dočkali svojej obnovy

Poškodené teplovody v Michalovciach si aj v tomto roku vyžiadali obnovu. Zaplatila ju radnica zo svojho rozpočtu. Ide o investíciu približne za 225 000 eur. Tepelné hospodárstvo mesta spravuje spoločnosť Domspráv. Pre tento rok označila za najkritickejšie potrubia v niektorých častiach Okružnej ulice, sídliska Juh a Ulice profesora Hlaváča. Potrubia sa vymieňali od mesiaca jún do konca septembra. Práce museli byť ukončené ešte pred začiatkom vykurovacej sezóny.

Viac info tu.

Nová kompostáreň za milióny

Mesto Michalovce ukončilo výstavbu kompostárne, ktorá bude spracovávať biologicky rozložiteľný odpad. Samospráva získala na realizáciu projektu prostriedky z Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu SR v rámci operačného programu Životné prostredie vo výške 2 042 637,77 eur. „Mesto Michalovce spolufinancuje projekt čiastkou 102 131,89 eur,“ uviedla hovorkyňa mesta Iveta Palečková.

Kto dostane kompost zadarmo? Čítajte tu.

Zemplínske múzeum

Projekt rekonštrukcie Zemplínskeho múzea v Michalovciach získal finančnú podporu z Európskej únie. Cieľom stavebného projektu je obnova sídla múzea, ktorým je barokovo – klasicistický kaštieľ šľachtickej rodiny Sztárayovcov. Ide o trojkrídlovú stavbu, ktorú už nahlodal zub času. Prebiehajúca rekonštrukcia je jednou z najväčších v histórii uvedenej pamiatky. Väčšou obnovou prešla naposledy v 60. rokoch minulého storočia. V kaštieli Sztárayovcov vládne stavebný ruch. Stavbári sa pustili do búracích prác i nových elektrických a plynových rozvodov. Prinášame vám zábery z aktuálnych prác v Zemplínskom múzeu v Michalovciach.

Ako im to ide? Pozrite FOTO

Ukončili rekonštrukciu bezpečnostného priepadu

Rekonštrukciou približne za jeden milión eur prešiel bezpečnostný priepad vodnej stavby Zemplínska šírava. Bezpečnostný priepad šíravy je dôležitý z hľadiska protipovodňovej ochrany. V prevádzke je už niekoľko desaťročí. Realizáciu jeho obnovy podporila finančne Európska únia. V prípade stavby pri obci Zalužice ide o betónový, gravitačný, voľný, nehradený priepad. Budoval sa v rokoch 1961 až 1966. Slúži na odvedenie vody zo Zemplínskej šíravy do odpadového kanála pomocou korunových nehradených priepadov, hradeného dnového výpustu a výpustu v deliacom pilieri.

Priepad pri Šírave bez vody, FOTO

Michalovská nemocnica dostála novú fazónu

Zrekonštruovaná budova infektologického pavilónu je už mesiace vo farbách nemocnice novej generácie. Michalovčania už nemusia obchádzať starý nemocničný múr. Nemocnica sa otvorila a rozkvitla. Nemocnica Svet zdravia Michalovce dokončila koncom mája 2015 prvú fázu rekonštrukcie budovy infektologického pavilónu. Tá zahŕňala výmenu strechy, inštaláciu nových okien, zateplenia a fasády. Vo vnútri bol vstavaný nový výťah a v súčasnosti prebieha ešte rekonštrukcia schodísk a sociálnych zariadení. Vynovené boli tiež priestory infektologickej ambulancie. Farba a dizajn novej fasády sa už nesú v štýle nemocnice novej generácie, ktorá by mala byť v prevádzke od januára 2018.

Pozrite FOTO, ako sa otvorila okoloidúcim

Moussonov dom má byť do konca roka opravený

Pamätný Moussonov dom, v ktorom sídli michalovská hvezdáreň prechádza poriadnou obnovou a oživením. Vynovený bude samotný interiér i exteriér budovy. Rekonštrukcia sa bude vykonávať od základov až po strechu. Pribudnú nové rozvody elektriny, kúrenia, vody, okná a ďalšie. Obnoví sa strešná terasa a tiež kupola zvonku a zvnútra. Ročne sa v hvezdárni uskutoční v priemere 235 podujatí s účasťou približne 9 500 ľudí. Na rekonštrukciu spomínanej budovy, v ktorej žil v minulosti známy maliar Zemplína Teodor Jozef Mousson, získal KSK prostriedky z Regionálneho operačného programu (ROP) v rámci prioritnej osi 3, cielenej na posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov. Kraj získal z ROP nenávratný finančný príspevok aj na obnovu ďalších štyroch kultúrnych zariadení, ktoré spravuje. Celkovo ide v rámci piatich projektov o sumu 8,6 milióna eur.

Pozrite FOTO ako to zatiaľ vyzerá na Hrádku

Môže vás zaujímať:

Cenné rady od profíkov: 5 najčastejších chýb Michalovčanov pri kúpe, či predaji nehnuteľnosti

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM