Zlatica Gregorová Správy

V Močenku zabojujú proti povodniam: Využili na to ministerskú výzvu

Ľudia už od nepamäti využívajú vodu na rôzne účely. Životodarná tekutina však vie byť aj nepriateľ.

Ilustračný obrázok k článku V Močenku zabojujú proti povodniam: Využili na to ministerskú výzvu
Foto: Zlatica Gregorová

Keď vody z neba prší priveľa, vznikajú povodne. I preto sa mestá i dediny preventívne chránia proti nežiadúcim vplyvom. V dedine neďaleko Šale, v Močenku taktiež dbajú na ochranu proti nepriaznivým vrtochom počasia a využili na to výzvu.

Operačný program

Nápomocné je v tomto prípade Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. "Je riadiacim orgánom pre Operačný program Kvalita životného prostredia. Ohľadom predchádzania povodniam vyhlásilo nedávno výzvu na predkladanie žiadostí o NFP zameranú na vodozádržné opatrenia v urbanizovanej krajine (v intraviláne obcí), uvádza Ministerstvo životného prostredia SR.

Prioritou je Adaptácia na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy so zameraním na ochranu pred povodňami so špecifickým cieľom Zníženie rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy.

Na poslednom rokovaní poslancov Obecného zastupiteľstva v Močenku sa k tejto výzve mohol každý vyjadriť. Po oboznámení sa s výzvou poslanci súhlasili, aby sa dedina do nej zapojila a predložila Žiadosť o nenávratný finančný príspevok (ŽoNFP) na projekt s názvom „Vodo­zádržné opatrenia v obci Močenok“.

Päťpercentný vklad

Keďže aj v tomto prípade ide o povinnú päťpercentnú spoluúčasť žiadateľa, poslanci sa museli vyjadriť aj k tomuto bodu. Močenskí poslanci tak schválili aj „výšku maximálneho celkového spolufinancovania vyššie uvedeného projektu zo stany obce vo výške 5 % z celkových oprávnených výdavkov, ktoré podľa projektovej dokumentácie predstavujú 174 516,90 eur, pričom výška neoprávnených výdavkov projektu je 0 eur," uvádza obec.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM