Lucia Lauková Správy Regióny

V Nitre budú mať premiéru exteriérové šachy: Zahrajú si ich nevidiaci

Členovia občianskeho združenia ŠOK vytvorili v rámci svojho projektu šachovnicu do exteriéru. Určená je pre nevidiacich.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre budú mať premiéru exteriérové šachy: Zahrajú si ich nevidiaci
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V priestore Komunitného centra na Nedbalovej ulici v Nitre si od začiatku júla budú môcť zahrať outdoorový šach aj nevidiaci a slabozrakí ľudia. Šachovnicu im vyrobili členovia občianskeho združenia ŠOK – Šport Osveta Kultúra v rámci projektu Šach pre hmat.

V Nitre budú mať premiéru

„Podarilo sa nám vytvoriť priestor pre ľudí so sťaženým prístupom k športovým aktivitám. Chceli sme im umožniť tráviť čas aj vonku rozvíjaním svojich tvorivých schopností, prípadne im vytvoriť ďalšiu možnosť voľnočasového vyžitia,“ povedal Ján Ivančík z občianskeho združenia. Podľa jeho slov podobný projekt na Slovensku zatiaľ neexistuje. „Nevidiaci majú k dispozícii interiérové šachy, no exteriérové, odolné vplyvom počasia, budú mať v Nitre premiéru,“ skonštatoval Ivančík.

Upravená pre nevidiacich

Šachovnica s rozmermi zhruba 35 × 35 centimetrov je osadená na betónovom podklade, vyrobená je z odolného plexiskla. Samotná šachovnica aj šachové figúrky sú prispôsobené potrebám nevidiacich. „Biele políčka sú nižšie, čierne sú mierne vyvýšené, čierne figúrky sú tiež na dotyk odlišné od bielych. Každá figúrka na šachovnici zapadá do otvoru v políčku, takže sú stabilné. Na označenie čísel po bokoch šachovnice sme použili Braillovo písmo,“ popísal šachovnicu Ivančík. Nevidiaci sa pri hre orientujú hmatom. Šachy si v priestore komunitného centra bude môcť zahrať aj široká verejnosť.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM