Lucia Lauková Regióny Rôzne

V Nitre chýba takmer 30 vodičov autobusov: Dopravca bude musieť upraviť cestovný poriadok

Riešenie problému s nedostatkom vodičov autobusov v Nitre je zatiaľ v nedohľadne. Grafikon čakajú zmeny.

Ilustračný obrázok k článku V Nitre chýba takmer 30 vodičov autobusov: Dopravca bude musieť upraviť cestovný poriadok
Zdroj: TASR

S nedostatkom vodičov podľa slov riaditeľa spoločnosti Arriva Nitra zápasí celé Slovensko. Najväčší nedostatok je práve medzi vodičmi autobusov. Výpadky spojov sa dotýkajú už aj mestskej hromadnej dopravy. Viaceré spoje sú pritom viazané na dochádzku do školy či do práce.

V Nitre chýba 27 vodičov autobusov. ""Máme 133 vodičov a potreba je 160. Keby sme mali takých 15 vodičov tak vieme premávať bez výpadkov," povedal Juraj Kusy, generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra.

Zmeny cestovného poriadku

Keď dopravca nezíska chýbajúcich vodičov, bude musieť upraviť cestovný poriadok. Rozhodlo o tom vo štvrtok 7. septembra Mestské zastupiteľstvo na svojom zasadnutí. „Existuje časť spojov v Nitre, ktoré nie sú naplno využité, je v nich málo cestujúcich a bolo by dobré pouvažovať o zrušení týchto spojov, aby sme mohli navýšiť základné platy hlavne vodičom mestskej autobusovej dopravy. Súhlasím s tým, že tie mzdy sú nízke,“ hovorí primátor Nitry, Jozef Dvonč. Ako dodal, úprava grafikonu je v rukách dopravcu Arriva Nitra.

Nový grafikon má dopravca predložiť do konca septembra. Zatiaľ je jediným možným a férovým riešením pre cestujúcich, podľa riaditeľa podniku Arriva Nitra, spoj, ktorý nepôjde do cestovného poriadku nenapísať. Koľko spojov momentálne nepremáva jasné nie je. „Teraz sa stala výnimočná situácia, že za týždeň omaródilo 7 vodičov, čo máte 7 liniek vypadnutých na celý deň,“ dodal generálny riaditeľ, Juraj Kusy.

Podmienky pre vodičov

„Bude to konkurenčný boj a veľa závisí od toho, aké podmienky vodičom poskytneme,“ uviedol Juraj Kusy. Nemá pritom primárne namysli len zdvíhanie platov vodičom. „Vodič zarobí okolo 700 eur v hrubom, takže veľmi ľahko si vyrátame koľko je to v čistom,“ doplnil Juraj Kusy, generálny riaditeľ podniku Arriva Nitra.

„Primárne sa musí niečo urobiť so mzdou, mohol by sa vodičom dať štatút mestského zamestnanca, aby mohli čerpať výhody. Aby to bolo ako kedysi, že šofér bol po farárovi druhý najpopulárnejší človek v dedine.“ Takisto má dopravca záujem znížiť vek vodičov, ktorí môžu mať oprávnenie na vedenie autobusu, ktorá je v súčasnosti 24 rokov. Po novom by sa mohla hranica znížiť na 21 rokov. V tomto sa však musí vyjadriť Národná rada SR.

Nový dopravca

Sankcie za výpadky spojov však dopravcovi Arriva Nitra na základe podpísanej zmluvy nehrozia. „Beží od januára súťaž na nového dopravcu. Budeme sa snažiť tak, že sankcie na nedodržanie zmluvy tam budú,“ dodal primátor Nitry, Jozef Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM