Webnoviny - Svet

V Nitre ľudí učili rekordne degustovať víno

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Martin HavranNITRA 4. júna (WEBNOVINY) – O zápis do Guinnessovej knihy rekordov sa pokúsili v sobotu v Nitre. Pokus spočíval v tom, aby sa čo najviac ľudí sa na jednom mieste učilo, ako sa správne degustuje víno. Rekord musia teraz potvrdiť ľudia z Guinnessovej knihy rekordov.

Na Svätoplukovom námestí v Nitre sa podľa odhadov organizátorov zišlo 1000 až 1500 ľudí. „Najprv nás automaticky zaradili do kategórie degustácie vína a napísali nám, že toto sa už konalo v jedno španielskom meste, kde bola účasť 5000 ľudí. My ale nedegustujeme, my učíme kultúre pitia vína,“ povedal Anton Živčic z oddelenia kultúrnych aktivít Nitrianskeho samosprávneho kraja. Ako ďalej dodal, dúfa, že v Guinessovej knihe rekordov to správne pochopia a na základe zaslaných video a fotomateriálov a svedectiev rekord uznajú. Malo by ísť o ustanovujúci rekord. Degustáciou ľudí previedol veľmajster Rádu rytierov svätého Urbana Ján Kováč. „Akcia sa vydarila, bol som prekvapený, že toľko ľudí sa zišlo. Myslím, že si osvojili aspoň základy degustácie,“ zhodnotil.

Ochtnával sa rizling vlašský

Účasť na pokuse o rekord bola bezplatná, ochutnával sa rizling vlašský od rôznych výrobcov z Nitrianskeho kraja. Organizátori mali k dispozícii 1 500 vínnych pohárov, ktoré získali od sponzora. Rizling vlašský si vybrali preto, že je to najrozšírenejšia odroda vína pestovaná v Nitrianskom regióne. Zároveň je to odroda, ktorú si zatiaľ žiadny štát neprivlastnil. Organizátori by chceli, aby sa rizling vlašský stal odrodovým vínom Nitrianskeho regiónu, prípadne aj celého Slovenska.

Pokus o rekord bol súčasťou tretieho ročníka Dňa svätého Urbana, ktorý zorganizoval Nitriansky samosprávny kraj, Agentúra EPS, Nitrianska vínna cesta, Nitrianska kráľovská vínna cesta a Požitavská vínna cesta. Cieľom podujatia bolo prezentovať Nitriansky kraj ako región s bohatou vinohradníckou tradíciou.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM