Webnoviny - Svet

V Novom Meste odstránili časť čiernej skládky

WEBNOVINY.SK

V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto – Zátišie Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu v spolupráci s miestnym úradom odstraňovali čiernu skládku elektroodpadu. Bratislava, 6. jún 2011. Foto: SITA/Marián PeigerBRATISLAVA 6. júna (WEBNOVINY) – V bratislavskej mestskej časti Nové Mesto dnes odstránili časť čiernej skládky odpadu, ktorá sa vytvorila na ulici Zátišie. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mestskej časti Marek Tettinger.

Skládka v tejto oblasti bola zlikvidovaná už pred dvoma rokmi, vytvorila sa však opäť. Skládku odstránila mestská časť v spolupráci so združením výrobcov Envidom a spoločnosťou Sewa.

Na skládke sa okrem rôzneho veľkorozmerného odpadu nachádzalo asi 100 kusov prevažne starých chladničiek, ktoré patria medzi najproblematickejší elektroodpad pre životné prostredie a asi pol tony skeletov zo starých televízorov. Prefinancovanie, vytriedenie, odvoz a recykláciu elektroodpadu zabezpečili Envidom a Sewa. Likvidácia skládky stála približne 2 000 eur, pričom spotrebiče, ktoré sa na nej nachádzali, boli vo veľmi zlom stave a ich spracovanie bude cenovo nákladnejšie oproti tomu, keby sa dostali na spracovanie kompletné a nepoškodené.

„Som rád, že sme aj takýmto spôsobom prispeli k ochrane životného prostredia. Ak staré spotrebiče skončia na čiernej skládke, ako v tomto prípade, vplyvom počasia či rôzneho mechanického poškodenia sa z nich môžu uvoľniť škodlivé látky, ktoré znečistia životné prostredie," povedal starosta mestskej časti Rudolf Kusý.

614 starých spotrebičov

V Novom Meste združenie Envidom v spolupráci s miestnym úradom organizuje pre svojich obyvateľov aj špeciálne mobilné zbery elektroodpadu „na telefón“. „Takýto mobilný zber sme v Novom Meste organizovali už trikrát, naposledy 7. mája. Do každého zberu sa zapojilo priemerne 100 domácností z tejto mestskej časti, pričom vyraďovali najmä veľké spotrebiče ako chladničky, sporáky či televízory. Takto sme tu doteraz vyzbierali vyše 12 ton elektroodpadu, resp. 614 kusov starých spotrebičov," uviedla Jana Nahálková zo združenia Envidom. Ďalší zber v Novom Meste plánuje mestská časť na jeseň v rámci jesenného upratovania.

Staré spotrebiče môžu spotrebitelia odovzdať kompletné do predajní pri kúpe nových spotrebičov, na zberné dvory alebo pri zberových akciách v mestách a obciach. Zber a recyklácia elektroodpadu chráni životné prostredie, pretože zabraňuje možnému úniku škodlivých látok zo starých spotrebičov do prírody. Ďalším prínosom recyklácie elektroodpadu je získavanie druhotných surovín (napr. železných, neželezných a drahých kovov či plastov), ktoré sa dajú použiť na výrobu nových výrobkov. Druhotné suroviny chránia prírodné zdroje surovín, čo taktiež prispieva k ochrane životného prostredia.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM