Anton Hrachovský Hokej

V Nových Zámkoch sa buduje nový tím: Počet legionárov sa výrazne zmení

Nový tréner Milan Jančuška porozprával o zrode jeho dohody s HC Nové Zámky. Prezident klubu František Sucharda zase predostrel ďalšiu filozofiu klubu.

Ilustračný obrázok k článku V Nových Zámkoch sa buduje nový tím: Počet legionárov sa výrazne zmení
Foto: Anton Hrachovský

V stredu 9.mája oznámil hokejový klub HC Nové Zámky príchod nového trénera A-tímu – Milana Jančušku (na snimke). Ten podpísal viacročný kontrakt a klub začína budovať vhodnú kostru tímu na niekoľko rokov dopredu.

O spolupráci

„Som veľmi rád, že môžem pôsobiť v Nových Zámkoch. Ponuku prezidenta klubu som prijal aj s tou víziou, že ideme spolupracovať na dlhšie obdobie,“ povedal k podpisu zmluvy Milan Jančuška. „Prešiel som si celý zimný štadión a podmienky na kvalitnú prípravu sú dobré. Z tohto pohľadu som spokojný,“ v krátkosti zhodnotil tréningové podmienky nový tréner.

Klub prichádza s víziou na niekoľko rokov. Rotácii trénerov by mal byť koniec. „Dôverujem trénerovi, je to jeho práca, jeho odbornosť. On vie, čo musí ako nastaviť, aby sme boli po troch rokoch spokojní. Ak prídu priebežné dobré výsledky, budeme len radi. Sadli sme si hlavne pri spoločnej debate o fungovaní mužstva, štýlu hry,“ povedal na tlačovej konferencii prvý muž novozámockého hokeja.

Tvorba kádra, menej legionárov

Pred novým ročníkom nastane v kádri opäť niekoľko zmien, klub sa chce orientovať na dlhodobú víziu a tomu prispôsobiť i stavbu kostry tímu. „Bude to náročná cesta. Tvoríme nové mužstvo. Bude dôležité, aby sme vybrali správnych hráčov, čo sa nie vždy podarí. Na jednej strane bude treba veľkú trpezlivosť, na druhú stranu, chceme to posunúť o stupienok nahor. Aby sme sa netriasli o play off, ale aby boli hra i výsledky zodpovedajúce skladbe mužstva,“ povedal Milan Jančuška. Niekoľko hráčov z minulého ročníka v klube ostane, bude ich však treba doplniť ďalšími vhodnými typmi. Klub bude predstavovať podpísaných hráčov postupne.

Nový tréner potvrdil, že sa dá očakávať snaha získať niekoho z jeho bývalých zverencov, či už z Košíc alebo Žiliny.

„Dúfame, že teraz dôjde trochu k stabilizácii kádra a tých najlepších hráčov nebudeme púšťať preč,“ povedal Sucharda. V uplynulých dvoch sezónach sa v klube premlelo množstvo legionárov. Medzi nimi pochopiteľne najviac Čechov, no nechýbali Kanaďania, Fíni, Švédi, Američan, Lotyši, Maďari ale aj Slovinec. V blízkej budúcnosti by to malo byť inak. „Možno budú ľudia prekvapení, koľko zahraničných hráčov bude v Nových Zámkoch. Bude to podstatne menej,“ dodal prezident klubu.

Ciele klubu

Z cieľa v uplynulých sezónach, ktorým bol postup do play off, sa stal nový. Milan Jančuška naň zareagoval odvážne. „Mám rád takéto situácie. Teším sa na robotu, chceme pritiahnuť divákov, aby chodili ešte vo väčšom počte. To sa dá len dobrou hrou a výsledkami. A v horizonte troch rokov by sme sa mohli dostať aj medzi najlepšiu štvorku, prečo nie?“

„Naším cieľom je hrať dobrú hru a mať plný dom,“ povedal pred sezónou 2018/2019 František Sucharda.

V Tipsport Lige sa od ročníka 2018/2019 možno po prvý raz predstavia zahraničné tímy. Nahlas sa hovorí o účasti MAC Budapešť a Miškolcu. Riaditeľ ligovej súťaže Richard Lintner by mal túto skutočnosť potvrdiť resp. vyvrátiť už v najbližších týždňoch.

Pôjde teda o novú konfrontáciu, i keď tá sa už pre niektorých ligistov začala už v uplynulom ročníku. Nové Zámky majú tých skúseností s maďarskými celkami viac – vďaka pôsobeniu v MOL Lige. „Myslím, že tá konfrontácia už začala Vyšehradským pohárom. Určite to bude oživenie. Treba povedať, že s ich rozpočtami to budú hlavne v domácom prostredí kvalitnými súpermi. Z tohto pohľadu extragita neutrpí,“ povedal Jančuška.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM