Regióny

V obci Pukanec budú opäť tradičné pukanské páračky

Tradičné páračky alebo spoločné páranie peria z hydiny chovanej doma budú 6. marca v Miestnej knižnici v obci Pukanec v okrese Levice.

Ilustračný obrázok k článku V obci Pukanec budú opäť tradičné pukanské páračky
Zdroj: TASR

Ich začiatok je o 17.00 h. Organizátormi páračiek, ktoré sa konajú už po 17. raz, je obec Pukanec, miestna Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska a Kultúrne centrum.

V Pukanci sa voľakedy chovali husi, takže páračky bývali takmer v každom dome. Dievčina totiž pri vydaji musela mať vo výbave periny a vankúše.

„Dovtedy sa preto muselo napárať perie. Páračky sa konali počas fašiangov. Obvykle sa začínali poobede od 14.00 h, prípadne o 17.00 h, trvali až do 22.00 h. Záviselo to však od toho, ako si to ženy zadelili,“ povedala dlhoročná organizátorka tradičných pukanských páračiek Mária Struhárová.

Počas páračiek ženy napiekli buchty, v súčasnosti sú to rôzne rezy. „Podávala sa tiež maková kukurica, ktorá sa varila od rána aj štyri hodiny. Zomlel sa mak a z medu sa spravila, ako sa u nás hovorí, vodička. Kukurica sa scedila a zmiešala sa s medovou vodičkou a makom, pričom tento pokrm prítomní večerali. K tomu sa podávali kysnuté koláče s kakaom a sem-tam sa ženám nalialo po kalíšku, aby sa lepšie páralo,“ zaspomínala Struhárová s tým, že na jedny páračky sa zišlo desať aj 12 žien.

Spievali na nich, spomínali aj trocha klebetili. Podľa jej ďalších slov z napáraného peria sa ušili periny, paplóny, vankúše, ktoré sa odovzdávali detským domovom či domovom sociálnych služieb. Najnovšie ich dávajú Detskému domovu v Novej Bani a Domovu sociálnych služieb Hrabiny.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM