Jakub Forgács Regióny

V okolí Bystrice pôjdu tisíce eur na opravy ciest: Kde sa idú rekonštruovať vozovky?

Starostovia majú dôvod na radosť z peňazí, ktoré im odklepla vláda. Neďaleko Banskej Bystrice sa vďaka nim budú rekonštruovať obecné cesty. Tisícov eur sa dočká hneď niekoľko dedín. Pozrite, ktoré to sú.

Ilustračný obrázok k článku V okolí Bystrice pôjdu tisíce eur na opravy ciest: Kde sa idú rekonštruovať vozovky?
Zdroj: TASR

Štyri obce v Banskobystrickom okrese – Moštenica, Hiadeľ, Čerín a Priechod – môžu v tohtoročnom obecnom rozpočte počítať so sumou 9 000 eur, ktorú každej odsúhlasila vláda na ostatnom výjazdovom zasadnutí v Banskej Bystrici. Dediny použijú peniaze na rekonštrukciu obecných komunikácií.

Turistická a rekreačná obec Moštenica s 220 obyvateľmi má podľa slov starostu Jána Luptáka cestu v dezolátnom stave. Hoci 9 000 eur im náklady na jej opravu nepokryje ani len z polovice, pre koncovú dedinu s rozpočtom okolo 60 000 až 70 000 eur je to vítaná finančná injekcia.

„Obec plánuje do rekonštrukcie ciest investovať zhruba 30 000 eur. Niečo sme ušetrili, niečo dostaneme a verím, že niečo príde aj od Lesov SR,“ uviedol starosta Moštenice. Odhaduje, že plánovaná suma im vystačí len na pár úsekov, v dĺžke asi 300 metrov.

Ako Lupták vysvetlil, staré cesty postavené v 60. rokoch nemohli rátať s presunom ťažkých, 30-tonových kamiónov s návesmi, ktoré z nízkotatranských lesov zvážajú drevo. Tie totiž podľa jeho slov najviac ničia ich obecnú komunikáciu.

Hovorca štátneho podniku Lesy SR v Banskej Bystrici Vlastimil Rezek konštatoval, že Lesy SR majú mimoriadny fond tvorený zo zisku (po zdanení), z ktorého prispievajú obciam na opravu zničených ciest či mostov. O príspevok sa môže uchádzať ktorákoľvek slovenská obec, ktorej cesty pravidelne využívajú lesníci, no neznamená to, že peniaze aj automaticky dostanú. Vedenie podniku skôr ako pridelí príspevok, robí podrobný prieskum vyťaženosti nimi používanej cesty, zisťuje, koľko dreva sa vyťažilo a koľko áut a ako často tadiaľ prešlo. Mimoriadny fond ročne disponuje sumou asi od 300 000 do 500 000 eur.

Čítajte tiež:

Po rokovaní vlády v Bystrici u starostov prepukla radosť: Aha, aké dotácie dostali okolité obce!

Vláda rozdávala peniaze, Bystrica sa teší: 100 000 € na korčuliarsku dráhu pod pamätníkom!

V okolí Bystrice sa s rekonštrukciami roztrhlo vrece: Aj týmto obciam vláda odklepla dotácie

Dobrá správa pre rodičov malých ratolestí: V Nemciach sa chystá obnova škôlky za tisíce eur

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM