Webnoviny - Svet

V parlamente odvolávajú Richarda Sulíka

WEBNOVINY.SK

Zľava: Podpredseda NR SR Robert Fico a predseda NR SR Richard Sulík. Foto: SITA/Michal Burza BRATISLAVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Parlament začal krátko pred 14:30 odvolávať na mimoriadnej 6. schôdzi predsedu Národnej rady SR Richarda Sulíka. Predsedajúcemu Pavlovi Hrušovskému sa podarilo schôdzu otvoriť až na druhý raz, pri prvom pokuse sa neprezentoval dostatočný počet poslancov. „Ospravedlňujeme sa za oneskorenie, ale počas obeda boli rokovania výborov a rokoval aj náš poslanecký klub, tak sme tých pár minút meškali,“ ospravedlnil poslancov zo Smeru-SD podpredseda strany Pavol Paška.

Odvolanie Sulíka z kresla šéfa parlamentu navrhla skupina poslancov za Smer-SD. Podľa predsedu Smeru Roberta Fica v osobe Sulíka „nie sú splnené všetky podmienky na to, aby mohol túto funkciu napĺňať, aby bol zrkadlom skutočnej podstaty demokracie.“ Pripomenul, že predseda NR SR je prvý poslanec medzi poslancami ústavodarného zbo­ru.

Ako zdôraznil, Sulík ako predseda parlamentu by mal byť jedným z najváženejších členov zákonodarného zboru. „Malo by ísť o osobu prejavujúcu úctu k Ústave SR a jej inštitútom,“ vyhlásil. „Skupina poslancov sa domnieva, že dôvody na odvolanie Sulíka z funkcie druhého najvyššieho ústavného činiteľa v SR existujú a poslúži to celému parlamentu, celému politickému životu a obrazu Slovenska v zahraničí,“ zdôraznil Fico.

Predseda Smeru-SD vyzval „skúsených politikov,“ aby len pre zachovanie krehkej koaličnej väčšiny nenechávali Sulíka v kresle. „Nájdite skutočného predsedu Národnej rady SR spomedzi svojich radov,“ vyzval ich. Ako pripomenul, hlavným dôvodom pre podanie návrhu na odvolanie Sulíka z kresla predsedu NR SR je jeho postoj k Ústave SR a jej zneuctenie.

Poukázal tiež na referendum vyhlásené Sulíkovou stranou SaS, ktorá do Ústrednej volebnej komisie a obvodných komisií nikoho nenominovala, svojich ľudí bude mať len v okrskových komisiách. Prekážajú mu aj billboardy SaS a listy posielané starostom a primátorom, na ktorých bolo podľa neho zneužité jeho meno ako lídra najsilnejšej opozičnej strany. „Pán Sulík svojím správaním zasadil referendu na Slovensku smrteľný úder,“ vyhlásil. Ako dodal, takéto neúctivé správanie sa nedá prepáčiť nikomu a už vôbec nie predsedovi Národnej rady SR.

Ako predseda Smeru podotkol, ich cieľom nie je urobiť zo schôdze koncert špinavej muziky. „Možno by sme si zvykli aj na jeho oukej, ktorým začína a končí takmer každú svoju myšlienku,“ povedal a zdôraznil, že ich výčitky sa dotýkajú omnoho vážnejších Sulíkových prešľapov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM