Webnoviny - Svet

V Petržalke skončilo vyše 100 sčítacích komisárov

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto. Foto: SITA/Nina BednárikováBRA­TISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – V bratislavskej mestskej časti Petržalka sa vzdalo funkcie sčítacieho komisára viac ako 100 občanov.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová. Mestská časť už za nich zabezpečila náhradníkov.

Organizačné oddelenie miestneho úradu má z minulosti skúsenosti s odhlasovaním komisárov na poslednú chvíľu, avšak takýto odliv komisárov vo svojej praxi podľa Grebeňovej-Laczovej ešte nezažili. „Jalová diskusia v médiách o anonymite a identifikátoroch spôsobuje veľkú fluktuáciu medzi ľuďmi, ktorí boli ochotní podieľať sa na tejto štátnej úlohe. Celú diskusiu o spochybnení z úrovne Ministerstva vnútra, Slovenského štatistického úradu a Úradu na ochranu osobných údajov považujem za hrubú nezodpovednosť,“ povedal starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Zlá dostupnosť

Ďalším dôvodom, prečo odstupujú občania z funkcie sčítacieho komisára, je nedostupnosť domov a bytov. Mnohé vchodové dvere do bytového domu, na poschodie alebo k výťahu sú zabezpečené čipom a nie vždy sa nájde ochotný obyvateľ, ktorý s komisárom absolvuje každé poschodie, aby mohol vykonať svoju úlohu. Situáciu komplikujú aj neprispôsobiví obyvatelia. Svoju rolu zohráva tiež ľudská nedôverčivosť keď obyvatelia neotvárajú domy a byty. Sčítacích komisárov v Petržalke je viac ako 400, pracujú na dohodu o vykonaní práce, pričom sú platení podľa toho, koľko ľudí sčítajú. Foto: SITA/AP

Za sčítanú osobu majú 64 centov, za sčítaný dom 0,33 centu a za sčítaný byt 0,33 centu. Podľa Grebeňovej-Laczovej tak pri všetkej vynakladanej práci nevedia, akú plácu nakoniec dostanú. Aj to je podľa nej dôvod, prečo niektorí odstupujú.

Komisári mestskej časti avizujú, že obyvatelia v súčasnej situácii nechcú odovzdať tlačivo s identifikátorom, alebo ho nechcú odovzdať vôbec do vyriešenia problému.

Petržalka v utorok požiadala Štatistický úrad SR o jednoznačné usmernenie, ako postupovať pri zbere sčítacích tlačív. Podľa neho sčítací komisár prevezme od domácnosti vyplnené sčítacie tlačivá, aj keď nie sú označené identifikátormi.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM