Regióny Kultúra

V Pieninách i na Ľubovnianskom hrade otvárajú letnú sezónu: Pripravený je zaujímavý program

Už počas nastávajúceho víkendu štartuje v Pieninách a na Hrade Ľubovňa letná turistická sezóna. Vieme, na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť.

Ilustračný obrázok k článku V Pieninách i na Ľubovnianskom hrade otvárajú letnú sezónu: Pripravený je zaujímavý program
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

V sobotu 27. apríla na pravé poludnie odomknú v Červenom Kláštore hladinu Dunajca i okolitých turistických chodníkov. „Na trase od prístaviska Pod Lipami až do Lesnice si budú môcť návštevníci užiť prvé jazdy na drevených pltiach,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Otvoreniu bude predchádzať svätá omša v Červenom Kláštore, vystúpenie folklórnych súborov Zamaguria a živej hudby. Chýbať nebude ochutnávka tradičných špecialít. „Bohatý program bude pripravený v Lesnici v amfiteátri a tiež v Kláštore kartuziánov. V rovnaký deň si prídu na svoje aj cyklisti. Na severnom Spiši majú k dispozícii niekoľko jedinečných cyklotrás a singletrailov. Ich sprístupnenie bude v sobotu v retro štýle,“ upozornila Šalatová s tým, že jazda organizovaná Klubom slovenských turistov je na programe po 10.00 spred Obvodného úradu v Starej Ľubovni.

Hlavnú letnú sezónu odštartujú v nedeľu 28. apríla aj na hrade Ľubovňa a v skanzene pod ním. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík potvrdil, že bohatý program bude venovaný predovšetkým ženám, v prvý deň otvorenia prostredníctvom výstavy, ktorá priblíži najmocnejšie ženy hradu. „Ženy od nepamäti tvorili súčasť dejín hradu, hoci ich miesto v histórii sa často opomínalo. Doteraz sme sa venovali predovšetkým mužom – majiteľom, správcom, potomkom či väzňom. Hoci boli ženy všade prítomné, ich prítomnosť bola väčšinou zahalená rúškom tajomstva. Práve preto expozícia La femme fatale predstavuje poctu osudovým ženám hradu Ľubovňa, ktorým sa budeme venovať počas celej sezóny,“ doplnil riaditeľ.

Pozrite si, ako sa otvárala sezóna na Ľubovnianskom hrade minulý rok.

Video: TASR videoservis / Zdroj: Dnes24.sk

Hlavnú tému otvorenia letnej turistickej sezóny „Ženy hradu, hrad ženám“ doplnia tóny dobovej hudby v podaní Michala Smetanku a šermiarske vystúpenie skupiny Ricasso. O pravidelný program sa taktiež postarajú Sokoliari sv. Bavona zo Štiavnických Baní. V západnom bastióne bude špeciálne pre návštevníčky pripravený dámsky kútik, v ktorom si budú môcť vyskúšať šaty z rôznych období aj líčenie. „V skanzene sme pripravili ukážku tradičných remesiel a detský kútik,“ upozornil Mikulík s tým, že v hradnej barokovej kaplnke sv. Michala Archanjela sa už tradične uskutoční o 14.00 rímsko­katolícka svätá omša. Hudobným hosťom bude Mariana Hochelová, sólistka Opery SND v Bratislave a Opery Národného divadla v Brne.

V Stredovekom vojenskom tábore sa po zimnom spánku budú stínať hlavy. Historická skupina Tormen sľubuje mučenie so štipkou humoru. Návštevníci si môžu vyskúšať aj jazdu na koni, streľbu z luku či kuše.

„Najmenší národný park Slovenska je spolu s okolitým regiónom čoraz atraktívnejší nielen pre domácich turistov. Medziročne stúpa aj počet hostí zo zahraničia a exotických krajín, vlani hotelieri a podnikatelia pôsobiaci v cestovnom ruchu zaznamenali aj napr. návštevníkov z Japonska, Antarktídy, Južného Sudánu, Mozambiku aj Austrálie,“ konkretizovala Šalatová. Tento rastúci trend si chcú v regióne udržať aj počas tohto leta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM