Regióny Zo Slovenska

V pláne je obnova nádvoria humenského zámku: Odhalia práce existenciu ďalšej studne?

V pláne je obnova nádvoria zámku v Humennom a tá môže priniesť odpoveď na zaujímavú otázku. Nachádza sa na tomto mieste aj ďalšia studňa?

Ilustračný obrázok k článku V pláne je obnova nádvoria humenského zámku: Odhalia práce existenciu ďalšej studne?
Zdroj: Dnes24.sk

Studňa nádeje, ktorá sa nachádza na nádvorí humenského zámku, je k videniu tak trochu náhodne. Stredoveký objekt lokalizovali pri úpravách nádvoria zámku pred zhruba pätnástimi rokmi a rozhodli sa studňu obnoviť. Nemusí byť však na nádvorí zámku jediná.

Projekt obnovy nádvoria je aktuálny aj v súčasnom období a predpokladá pokračovanie rozsiahlej rekonštrukcie kaštieľa, ktorá v reštaurátorskom režime prebiehala v období rokov 2015 – 2016. Podľa slov Jany Fedičovej z Vihorlatského múzea nová úprava nádvoria predpokladá úpravu povrchovej plochy, obnovenie kamennej bosáže, vnútorného balkóna a riešenie bezbariérového vstupu do múzejných expozícií.

„Posledný sondážny prieskum na nádvorí kaštieľa prebiehal na začiatku roka 2018 na základe požiadaviek Krajského pamiatkového úradu v Prešove v súvislosti s pripravovanou druhou etapou rekonštrukcie kaštieľa – nádvoria. Výskum potvrdil pôvodnú plochu nádvoria z riečnych okruhliakov nižšiu o 40 centimetrov ako je súčasná pochôdzná plocha. V rámci rekonštrukcie nádvoria bude táto plocha opäť znížená,“ uviedla pre Humenné 24 J. Fedičová.

Na základe predbežných prieskumov z obdobia rokov 2003 – 2009 sa podľa jej slov predpokladá existencia ďalšej studne na nádvorí v zrkadlovej línii súčasnej studne v severozápadnej časti nádvoria. „Či sa dokáže aj existencia druhej, pravdepodobne staršej studne na nádvorí, ukážu až stavebné práce,“ doplnila Fedičová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM