Zo Slovenska

V pondelok doma nebudem: Táto pesnička prepísala slovenský rekord!

Pesničku V pondelok doma nebudem na 54. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni zahralo 227 heligonkárov. Prepísali rekord!

Ilustračný obrázok k článku V pondelok doma nebudem: Táto pesnička prepísala slovenský rekord!
Zdroj: TASR

Terchovskú pesničku V pondelok doma nebudem dnes na 54. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej zahralo 227 heligonkárov, čím prekonali slovenský rekord najviac spoločne hrajúcich heligonkárov. Po odohratí pesničky to potvrdil Igor Svítok z Knihy slovenských rekordov.

Certifikát rekordu od neho prevzal heligonkár Martin Čerňanský. „Chceli sme využiť jedinečnú príležitosť Jánošíkových dní, keď je tu veľa ľudí. Na tento úžasný nástroj hrá veľa ľudí, tak sme chceli vyskúšať, koľko sa ich nájde. Hráči prišli prakticky z celého Slovenska a pesničku V pondelok doma nebudem sme vybrali, lebo je to v podstate terchovská hymna,“ povedal Čerňanský.

Po potvrdení rekordu si všetci heligonkári pesničku V pondelok doma nebudem zaspievali spoločne s divákmi v zaplnenom šapitó pod amfiteátrom Nad bôrami.

Čítajte aj: Farebnému šialenstvu podľahli stovky ľudí

„Myslím si, že diváci mali z hromadného prejavu heligonkárov veľmi silný zážitok. Bolo to veľmi prepracované, precítené. Najstarší účastník mal 74 rokov, ale videl som aj drobcov s malými heligónkami, ktoré vyzerajú skôr ako hračky, ale hrali na nich. Bolo to silné, pozerať na nich, ako ovládajú tento nástroj,“ podotkol Svítok.

Doterajší rekord vytvorilo podľa neho pred dvoma mesiacmi 45 heligonkárov v Podhorí v okrese Banská Štiavnica, kde sa ale hralo vo viacerých ladeniach. „Myslím si, že treba spomenúť aj tento rekord, lebo je to podstatne menšia obec a menší festival. Takže, Terchovci zaťali sekeru poriadne vysoko a verím, že tento rekord bude dlho odolávať,“ uviedol Svítok.

Na 54. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej účinkuje do nedele 7. augusta 2016 na piatich pódiách v 28 samostatných programoch viac ako 1200 účinkujúcich zo Slovenska, Slovinska, Českej republiky a Ruska.

Terchová Jánošíkove dni Rekord Heligónka
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM