Webnoviny - Svet

V Portugalsku po záplavach vyhlásia štátny smútok

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

FUNCHAL 22. (WEBNOVINY) – Portugalskí záchranári stále pátrajú po najmenej štyroch nezvestných osobách, ktoré sa stratili počas víkendových záplav a zosuvov pôdy na ostrove Madeira. Podľa posledných informácií tamojších úradov počet obetí silnej búrky stúpol v pondelok na 42. Ďalších viac ako 120 ľudí utrpelo zranenia. Podľa polície najmenej 250 ľudí prišlo o strechu nad hlavou. V pondelok by mala krízovo zasadnúť portugalská vláda a vyhlásiť tri dni štátneho smútku. Meteorológovia tvrdia, že išlo o najhoršiu búrku od roku 1993, keď zahynulo osem ľudí.

Búrka, ktorú v sobotu sprevádzal silný vietor a hustý dážď, spôsobila najmä na juhu Madeiry mohutné záplavy a zosuvy pôdy. Portugalsko plánuje požiadať o pomoc EÚ, vyhlásil v Lisabone minister vnútra Rui Pereira, ktorý mal následne osobne odletieť na ostrov monitorovať situáciu. Na Madeiru smeruje z Portugalska materiálna pomoc, lekárske tímy ako aj záchranári vrátane potápačov.

Záchranári na Madeire sa stále nedostali na všetky postihnuté územia, ich prácu komplikujú zrútené mosty a zablokované cesty, komunikáciu zase sťažuje vyradený elektrický prúd a telefónne linky. nefunguje ani letisko v hlavnom meste Funchal. Jeho starosta Miguel Albuquerque odporučil obyvateľom, aby nevychádzali z domov.

Ostrov Madeira sa nachádza v Atlantickom oceáne asi 900 kilometrov na juhozápad od pobrežia kontinentálneho Portugalska.

SITA/AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM