Webnoviny - Svet

V Prešove rozhodujú o majetku za vyše 5,5 mil. eur

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/Viktor Zamborský PREŠOV 24. augusta (WEBNOVINY) – Poslanci mestského zastupiteľstva v Prešove by mali v stredu rozhodovať o predaji 28 nehnuteľností z majetku mesta v hodnote 5,5 mil. eur. Radnica chce týmto krokom získať peniaze na vykrytie výpadku príjmov z podielových daní. Medzi prebytočným majetkom mesta sú aj nákupné strediská Opál a Dubník, ktoré už poslanci raz predať odmietli. Mestská rada pred týždňom odporúčala návrh prepracovať a predložiť ho až na septembrové zasadnutie. Radnica aj napriek tomu materiál predkladá na stredajšie zasadnutie zastupiteľstva. Nevôľu u poslancov vyvoláva predaj nehnuteľností, v ktorých Prešovčanom poskytujú zdravotnícke služby.

Poslanci sa ďalej budú zaoberať aj informáciou o plnení rozpočtu za prvý polrok a ďalšou úpravou rozpočtu. Hovoriť sa bude aj o výnosoch mesta zo zmluvy o prenájme parkovacích miest so spoločnosťou Vinci Park Slovakia. Poslanci zmluvu už niekoľkokrát kritizovali a navrhovali od nej odstúpiť. Rovnaké stanovisko zaujali aj komisie mestského zastupiteľstva, ktoré o návrhu rokovali. Zmluva je podľa poslancov pre mesto nevýhodná.

Krajský parlament schválil zníženie výdavkov o 8 mil. eur

Prešovskí krajskí poslanci dnes schválili tretiu úpravu rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK), v rámci ktorej vo výdavkoch ušetria osem miliónov eur. K úprave rozpočtu samosprávy dochádza po tom, čo príjmy z daní klesli od januára do júla o 9,5 milióna eur. Najviac peňazí sa ušetrí v sociálnej oblasti – 3,4 milióna a s rozsiahlym škrtom sa bude musieť vyrovnať aj Správa a údržba ciest PSK, ktorej poslanci zobrali 1,5 mil. eur. Šetrenie zatiaľ nepocítia prepravcovia SAD, ktorým krajský parlament schválil takmer pol milióna eur na vyrovnávanie strát prepravy vo verejnom záujme.

Krajský parlament zároveň schválil presun finančných prostriedkov z rezervného fondu vo výške 3,6 milióna. Najviac, až 2,6 milióna eur, ide na popovodňové práce. „Zostatok prostriedkov v rezervnom fonde je už len na kofinancovanie europrojektov. Teda ďalšie možnosti čerpania na iné položky už nie sú možné do obdobia, keď sa budú priaznivejšie vyvíjať príjmy z daní,“ skonštatovala vedúca odboru financií PSK Mária Holíková.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM