Správy Regióny

V priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Spilka budú exkluzívne kancelárie a piváreň

Developer projektu Stein 2 sľubuje obnovu pamiatkovo chráneného objektu. Svoje priestory tam nájdu špičkové kancelárie, obchody aj reštaurácia s tradičnou výrobou piva.

Ilustračný obrázok k článku V priestoroch národnej kultúrnej pamiatky Spilka budú exkluzívne kancelárie a piváreň
13
Galéria

Hoci je stavba objektov projektu Stein 2 už v plnom prúde, nad podobou a využitím národnej kultúrnej pamiatky Spilka dlho visel otáznik.

Prienik histórie a súčasnosti

Developer len pred pár dňami odhalil budúcu podobu jediného zachovaného objektu pivovaru Stein, ktorú chráni zákon. Jej zbúranie teda nebolo možné. Teraz už vieme, že Spilku čaká konverzia na administratívnu budovu, v ktorej vznikne až 1 580 metrov štvorcových priestorov na prenájom. Kancelárie by sa mali rozprestierať na piatich podlažiach.

Vnútorný priestor bude mať unikátnu atmosféru vytvorenú svetlou výškou podlaží, ktorá dosiahne až 6 metrov. Exkluzívny priestor pod strešnou kupolou bude jediný svojho druhu v Bratislave. Tí, ktorí s nostalgiou spomínajú na bývalý pivovar a jeho vône, si tiež prídu na svoje. Už teraz sa môžu tešiť na gastronomickú prevádzku s vlastným varením piva, ktorá vznikne na prízemí objektu.

Bezprostredné okolie obnovenej národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa stane súčasťou projektu Nový Stein, budú tvoriť aj tri parky v tichom vnútornom dvore. Projekt Spilka vyšiel z kancelárie architektov Bouda a Masár.

Za premenou bývalého priemyselného areálu pivovaru Stein na polyfunkčný blok s bývaním a kanceláriami stoja ako developeri spoločnosti YIT Slovaka a AMW Development.

Spilka

Kvasiareň, postavená v roku 1944 – Spilka, je jediným zachovaným objektom z pôvodného bratislavského pivovaru Stein. Budova je národnou kultúrnou pamiatkou.

Pamiatkari pôvodne navrhovali chrániť štyri objekty. Okrem Spilky aj ležiacke pivnice z roku 1896, strojovňu s vodnou vežou z roku 1929 a varňu so silom z roku 1943. Investori však začlenili do zámeru výstavby iba kvasiareň. Odôvodňovali to havarijným stavom roky chátrajúceho areálu.

Z histórie bývalého pivovaru

Stein bol najväčším bratislavským pivovarom. Prvý zlatistý mok tam uvarili na Vianoce v roku 1872. Neprešlo veľa času a pivovar sa zaradil medzi najdôležitejšie a najmodernejšie na Slovensku. Smelo mohol konkurovať aj podobným podnikom v Budapešti či Viedni. Pivo chutilo aj zákazníkom vo svete. Vyvážali ho do Nemecka, Švajčiarska, Rakúska aj Maďarska. Sladovňa vyprodukovala až 100 vagónov sladu ročne.

Dvadsiate a tridsiate roky poznačila hospodárska kríza. Výroba sa v ťažkých časoch utlmila. Pivu nepriali ani roky vojny. Počas náletu v apríli 1945 boli poškodené takmer všetky hlavné budovy. Po znárodnení sa pivovar dostal pod Hlavnú správu pivovarov a sladovní. Neskôr do národného podniku Západoslovenské pivovary n. p. Bratislava, potom do zoskupenia Bratislavské pivovary a sódovkárne k. p.

V roku 1990 podnik fungoval ako Pivovar Bratislava, neskôr Pivovar Stein a. s. a nakoniec Stein s. r. o. Pivo, ktoré na Blumentálskej navarili, sa do roku 1973 nazývalo Bratislavský ležiak. Neskôr sa používali značky Starosladovnícke a Stein-Danubius, až sa nakoniec vrátila stará dobrá značka Stein.

Posledný mok sa v Steine uvaril v roku 2007. Areál chátral napriek snahe pamiatkarov o jeho záchranu. Štát napokon rozhodol, že ho investor môže definitívne pochovať. Búrať ho začali v lete 2014.

Projekt Stein 2
13
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM