Eva Mikulová Správy Regióny

V Rankovciach svojpomocná výstavba domov pre Rómov funguje

S výstavbou domov začali v roku 2013. Postavili si ich svojpomocne a pozemky si odkúpili od obce. Domy nie sú „vybývané“, majitelia sa o ne starajú.

Ilustračný obrázok k článku V Rankovciach svojpomocná výstavba domov pre Rómov funguje
4
Galéria
Zdroj: TASR

Na Luníku IX. chcú začať svojpomocne domy pre tamojších obyvateľov v rámci projektu ETP. Nie je to však prvá takáto výstavba. Inšpiráciou je obec Rankovce, kde si už takto domy Rómovia postavili a funguje to.

Obec Rankovce pri Košiciach je výnimočná, pretože tu žijúci Rómovia si postavili domy v rámci projektov ETP a DOM.ov. V dedine žije okolo 900 ľudí, a až 85 percent (cca 760) z nich sú Rómovia Aby však nedošlo k omylu, pomoc neznamená to, že dostali peniaze a začali stavať alebo im niekto domy postavil. Domy si postavili presne tak, ako bežní občania. To znamená, museli si nasporiť, získať pozemok, vybaviť pôžičku, začať ju splácať a dom stavali vlastnými rukami s pomocou širokého príbuzenstva.

Musia pracovať

S výstavbou domov začali v roku 2013 a sprvoti to bol pilótny projekt spoločnosti ETP Slovensko. „ Začiatky boli veľmi ťažké. Málokto tomu veril, ale keď si už štyria postavili prvé domy, tak sa nedôvera prelomila,“ hovorí terénny sociálny pracovník a miestny občan František Turták. Samotnej komunitnej práci sa už venuje 20 rokov a keďže je sám Róm, dôkladne pozná problémy svojich spoluobčanov. „Začali tomu veriť a najmä to, že si postavili domy legálne na svojich pozemkoch aj ostatných motivovalo. Zlepšila sa aj zamestnanosť. Kým pred 4 rokmi pracovali z obce len traja, tak dnes pracuje okolo 40 ľudí. Väčšina z nich v Košiciach, kde denne dochádzajú autami. Každý mesiac však získajú prácu ďalší 3 až 4 ľudia,“ dodáva F. Turtok. V praxi sa tak potvrdilo, že ak Rómovia majú vlastné domy, ktoré musia splácať, tak si aj aktívne hľadajú prácu a sú zodpovednejší.

Ako to funguje

Po prvých štyroch postavených domoch sa o výstavbu začali zaujímať i ďalší občania. Druhú fázu výstavby už prevzala nezisková organizácia Projekt DOM.ov a v rámci nej už postavili 10 domov. Riaditeľ organizácie Martin Vavrinčík vysvetlil, ako to vlastne funguje: „Každý kto sa zapojí do projektu, musí aspoň rok sporiť a to minimálnu čiastku 50 eur mesačne. Veľmi prísne sledujeme to, že každý mesiac klienti na vkladnú knižku musia vložiť túto sumu. Je to kontrola alebo test ich vlastnej motivácie a zároveň budovanie návyku na splácanie samotnej pôžičky. Po roku majú našporené 600 eur a za túto čiastku s pomocou obce si kúpia pozemok. Potom požiadajú o pôžičku vo výške 9000 eur v Slovenskej sporiteľni s ktorou spolupracujeme. Pôžička je rozvrhnutá na 12 rokov s mesačnou splátkou približne 70 až 80 eur. "

Výstavba domu aj s projektovou dokumentáciou vychádza na 12 až 13-tisíc eur. Pôžičku však dostanú len tí, ktorí pracujú. Banka má na svojich klientov také isté požiadavky ako na každého iného. Za pôžičku ručia domom a pozemkom.

„Ale samozrejme nie všetci to zvládnu. Úspešnosť je 50 percentná. Máme rodinu, ktorá už štvrtýkrát sporí. Podmienky sú ozaj prísne a nedovolíme klientom začať stavať, kým si nie sme istí, že sú na to pripravení, vedia zvládnuť samotnú výstavbu a že budú schopní potom aj splácať tú pôžičku,"

Milionárska štvrť

Momentálne sú v Rankoviach už v tretej fáze výstavby, v ktorej je rozostavených 14 domov a začali ich stavať na jeseň. Už tento rok by mali byť skolaudované. Rómovia si navzájom pri stavbách pomáhajú a svoju lokalitu, kde nové domy stoja, nazvali Milionárska štvrť. Jedným z prvých, ktorý si dom postavili, je Rudolf Tancoš. V svojom dome býva už od roku 2013 aj so svojou manželkou a piatimi deťmi. Bývanie si nevie vynachváliť, je zamestnaný a pôžičku poctivo spláca: „Nedá sa to porovnať s tým, ako sme žili predtým. Máme elektrinu a kúpil som si aj solárne panely.“ Jeho domček je menší a vyšiel ho na 6 tisíc eur.

Pôžičku bude splácať do roku 2023. V obci už majú vytipované ďalšie pozemky a v spolupráci so samosprávou a bankou už pripravujú štvrtú fázu. „To znamená, že klienti si začínajú sporiť. Záujem má 20 občanov, ktorí si už založili vkladné knižky. Po roku, ak budú pripravené pozemky, infraštruktúra a zmenený územný plán, si mohli začať stavať vlastné domy," dodáva M. Vavrinčík.

Podobné projekty pripravujú aj v ďalších obciach s väčšinovou rómskou komunitou, ako Lenartov, Lukov, Kojatice, Fička a ďalšie.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM