Správy Regióny Rôzne Zo Slovenska

V rodnej obci si krásne uctili Michala Kováča: V Ľubiši vyrástol park! FOTO

Na počesť zosnulého prvého prezidenta samostatnej SR Michala Kováča postavili park. V Ľubiši - jeho rodnej obci - tak uzrelo svetlo sveta krásne miesto.

Ilustračný obrázok k článku V rodnej obci si krásne uctili Michala Kováča: V Ľubiši vyrástol park! FOTO
9
Galéria

Ľubiša, obec v Humenskom okrese, je známa predovšetkým ako rodisko prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky Michala Kováča. Ten naposledy vydýchol vlani v októbri.

Myšlienka na výstavbu parku sa zrodila pri návšteve rodákov u Michala Kováča ešte za jeho života. „Keďže pochádza z našej obce, dohodli sme sa, že zrealizujeme park na pamiatku pána prezidenta. A on nám ešte potom do kroniky napísal, že dáva súhlas vysadiť dve lipy. Jedna je v parku a druhú posadíme, keď sa bude robiť v rámci projektu centrum obce, pri jeho rodnom dome,“ priblížil starosta obce Jozef Sklenčár.

Nový park slávnostne uviedli do života v Ľubiši uplynulý víkend. Jeho dominantou je socha Michala Archanjela – patróna obce. Udalosť bola spojená so slávnostnou svätou omšou a taktiež aj odhalením pamätnej tabule rodákovi a prvému prezidentovi SR na budove tamojšieho obecného úradu.

Michal Kováč sa narodil 3. augusta 1930. V Humennom vyštudoval Obchodnú akadémiu (1946–1950). O svoju rodnú obec sa zaujímal do poslednej chvíle. Domáci na svojho rodáka spomínajú s úctou. „Stretol som sa s ním osobne viackrát. Bol to dobrák od srdca,“ spomenul Sklenčár s tým, že nemal problém sa s kýmkoľvek porozprávať. „Boli sme spolu v kontakte aj telefonicky. Zaujímal sa o dianie v obci,“ dodal.

Pozrite si zábery z otvorenia nového parku v Ľubiši v pripojenej fotogalérii.

OBRAZOM: V Ľubiši uzrelo svetlo sveta krásne miesto, park Michala Kováča
9
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM