Martin Sýkora Správy Regióny

V rómskej osade pri Batizovciach túlavé psy ohrozujú nielen poštárov

V rómskej osade v podtatranskej obci Batizovce v okrese Poprad pribúdajú psy, ktoré nemajú majiteľov. Samospráva preto začala s ich odchytom.

Ilustračný obrázok k článku V rómskej osade pri Batizovciach túlavé psy ohrozujú nielen poštárov
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok (12.6.) bolo v miestnej osade odchytených 19 túlavých psov. V tomto roku išlo už o druhú kontumáciu v tejto lokalite. Obec Batizovce prostredníctvom internetovej stránky avizovala, že premnožené túlavé psy robia problém aj pri doručovaní poštových zásielok do rómskej osady, zároveň ohrozujú aj obyvateľov obce.

Obec realizovala okrem kontumácie aj kastračný program, ktorý opäť zmiernil situáciu s túlavými psami, avšak len na určitý krátky čas.

„Pre nezodpovedný prístup niektorých rómskych spoluobčanov musíme kontumáciu psov vykonávať niekoľkokrát ročne, čím vznikajú nadmerné finančné výdavky,“ uvádza sa na internetovej stránke obce.

Podľa predsedníčky Združenia za práva zvierat Diany Truchlíkovej je kastrácia jediné riešenie nekontrolovateľného množenia zvierat v osadách a slúži aj ako účinná prevencia mnohých chorôb. Podobné kastračné akcie sa v priebehu tohto mesiaca v podtatranskom regióne uskutočnili aj v rómskych osadách v obciach Stráne pod Tatrami a Rakúsy.

Podtatranská obec informovala, že majitelia túlavých psov si vo väčšine prípadov nepodávajú daňové priznanie k dani za psa. Daňové nedoplatky z predchádzajúcich období sa obci podarí vymôcť len v minimálnom rozsahu.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM