Zlatica Gregorová Správy

V Šali a okolí renovujú cesty aj chodníky: Vodičov potešia svetelné gombíky

S teplým počasím vybehli do mesta aj naši cestári. Postupne opravujú výtlky a osadili už aj špeciálne prvky.

Ilustračný obrázok k článku V Šali a okolí renovujú cesty aj chodníky: Vodičov potešia svetelné gombíky
Zdroj: Mesto Šaľa

V meste Šaľa i na vidieku venujú pravidelnú pozornosť cestným komunikáciám. Keďže sú podelené do opatery viacerých udržiavateľov, je na každom z nich, ako ich bude udržiavať a často sa aj dohodnú na spolupráci v prospech veci. O šalianske cesty a chodníky sa stará samotné mesto, potom aj Slovenská správa ciest a taktiež Regionálna správa a údržba ciest Nitra, a.s.. Tá má vo svojom portfóliu starostlivosť o cesty I.a II. triedy.

Oprava mosta

Nedávno sa Regionálna správa a údržba ciest Nitra, a. s. a Slovenská správa ciest dohodli na tom, že urobia opravy na ťažko skúšanom šalianskom moste. Aktuálne je tam množstvo dier, do ktorých nie je radno vojsť, pretože by ste si mohli vážne poškodiť svoje automobilové podvozky. Látacie práce chcú pracovníci z Regionálnej správy urobiť niekedy vo večerných hodinách, aby nezdržiavali už i tak hustú premávku na ceste. O termíne začatia prác budú informovať.

Klaudia Braunová z Regionálnej správy a údržby ciest Nitra, a. s. – Cestmajsterstva Šaľa má so svojimi kolegami momentálne veľa práce. Ak to počasie dovolí, vyrážajú so svojimi strojmi do terénu. Dozvedeli sme sa od nej, čo vylepšia najbližšie. „Tento rok chceme pokračovať úsekom od Obecného úradu v Nedede po koniec dediny v smere na Vlčany. Potom by sme chceli prejsť na ďalší úsek a to od Obecného úradu vo Vlčanoch až po odbočku na kompu,“ priblížila nám Klaudia Braunová. Okrem toho hasia, kde treba. Napríklad opravovali výtlky na Vlčanskej ulici a čaká ich aj spomínaná oprava mosta.

Cesta II/ 562

Zisťovali sme aj, čo je s plánovanou opravou vyše dvadsaťkilometrovej Cesty II/ 562 Šaľa – Nitra, ktorá sa napriek tohtoročnému júnovému termínu ešte nezačala. Komunikácia by mal byť po rokoch opäť zrevitalizovaná, aby spĺňala požadované štandardy a bola bezpečná pre jej účastníkov. Podľa projektu by ju mali byť opravené poškodené časti, vymenené zábradlie a aj zvodidlá a urobené ďalšie potrebné úkony. Ako sme sa dozvedeli, stále nie sú známe žiadne nové informácie ohľadom verejného obstarávania. Jej oprava sa tak zrejme posunie opäť o niečo neskôr. Financovať by ju mali prostriedkami z Európskej únie aj Nitrianskeho samosprávneho kra­ja.

Miestne komunikácie má zase vo svojej moci šalianska radnica. Ako nám povedal referent dopravy a technických činností z MsÚ Šaľa, Miroslav Políček, aj v týchto dňoch opravujú deravé chodníky všade, kde treba. V centre mesta, ale aj na Nitrianskej ulici a taktiež vo Veči, kde vybudovali bezpečné nájazdy pre imobilných občanov aj matky s kočíkmi.

Svetelné gombíky

Novinkou sú aj svetelné gombíky, o ktorých viac povedala hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová: „Radnica inštaluje na dvoch frekventovaných priechodoch pre chodcov, v mestskej časti Veča, tzv. svetelné gombíky. Na priechode na Lúčnej ulici ich bude 6, na priechode na Hollého ulici 10 kusov. Solárne svetielka by si mali vodiči všimnúť najmä po tme a práve vďaka tomu sa zvýši bezpečnosť na týchto priechodoch. Ak sa „gombíky“ osvedčia, radnica ich postupne osadí aj na iných priechodoch. Inštalovať ich môže len na mestských komunikáciách.

V Šali a okolí renovujú cesty aj chodníky: Vodičov potešia svetelné gombíky
8
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM