Správy Regióny

V Starom Meste vzniklo nové Námestie Mateja Korvína

Nové námestie vzniklo v rámci administratívno-obytného komplexu medzi Mýtnou a Radlinského ulicou.

Ilustračný obrázok k článku V Starom Meste vzniklo nové Námestie Mateja Korvína
4
Galéria
Zdroj: Corwin

V Starom Meste pribudlo Námestie Mateja Korvína. Ide o novovzniknutý priestor v rámci administratívno-obytného komplexu. Námestie vytvorilo prepojenie medzi Mýtnou a Radlinského ulicou. Jeho pomenovanie ešte minulý rok odobrili staromestskí poslanci.

Blízky vzťah k Bratislave

Z juhovýchodnej strany je námestie lemované ulicou Radlinského. Zo severnej, z južnej, východnej a západnej strany je obklopené novovybudovanými bytovými a administratívnymi budovami. „Matej Korvín výrazne ovplyvnil ekonomický, politický a kultúrny rozvoj na území dnešnej Bratislavy, čoho dôkazom sú viaceré významné kultúrne pamiatky nachádzajúce sa na území mesta Bratislava. Z dostupných písomností je známy jeho blízky a veľmi pozitívny vzťah k Bratislave,“ uviedol minulý rok, v súčasnosti už bývalý, staromestský starosta Radoslav Števčík.

Matej Korvín alebo Matej I. pochádzal z rodu Huňadyovcov. V rokoch 1458 – 1490 bol uhorským kráľom, od roku 1486 rakúskym vojvodom a od roku 1469 si nárokoval aj titul českého kráľa. Za jeho vlády došlo k ekonomickému a kultúrnemu rozkvetu krajiny.

Mal výrazný vplyv na vzdelanosť na území Bratislavy a Slovenska ako takého, a to založením univerzity známej pod názvom Academia Istropolitana v roku 1465. Tá sa počas doby svojho fungovania stala významným centrom vzdelanosti a kultúry Uhorska a na jej pôde pôsobili viacerí významní európski učenci. Ďalšiu univerzitu založil v roku 1480 v Pešti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM