Zo Slovenska

V Strážskom majú novú atrakciu: Zo 100-ročného javora vznikol anjel pútnikov, FOTO

Okolie autobusovej stanice v Strážskom zdobí po novom socha anjela. Tú vyrezali zo 100-ročného javora.

Ilustračný obrázok k článku V Strážskom majú novú atrakciu: Zo 100-ročného javora vznikol anjel pútnikov, FOTO
5
Galéria
Zdroj: TASR

Ľuďom má nová socha dodávať energiu a chuť do života. Uviedol to Patrik Magdoško z Občianskej iniciatívy Zemplína. Anjel pútnikov, ako sochu nazvali, má tiež chrániť všetkých, ktorí mestom prechádzajú. Občiansky aktivista totiž tvrdí, že v Strážskom sa nachádza jedna z najnebezpeč­nejších križovatiek na Slovensku.

Motorové píly aj lešenie

Strom tu vysadili v roku 1906. Podľa Magdoška bol určený na výrub, keďže bol v horných častiach poškodený a zasahoval do autobusovej zastávky. „Oslovili sme všetky dotknuté orgány, aby ho nechali aspoň do nejakej výšky a my z neho skúsime vytvoriť niečo, čo bude robiť potechu pre občanov,“ priblížil myšlienku projektu. Rozhodli sa pre sochu anjela s výškou približne dva metre. Jej realizácia trvala päť dní.

Hlavným rezbárom anjela bol Peter Lukčo. Koníčku sa venuje dva roky. „Bol to zhruba 2,5 metra vysoký peň, ktorý sme orezali na výšku dvoch metrov. Je to robené priamo na kmeni,“ vysvetlil. Na výrobu potrebovali motorové píly, brúsky a lešenie. Strom podľa jeho ďalších slov najprv nahrubo orezali, potom dokončovali detaily. Sochu, na ktorej je potrebné vykonať ešte ochranný náter, vyrezával bez predlohy. Pozorovateľov, ako tvrdí, mali veľa, boli aj zvedaví.

Chcú tvoriť aj ďalej

Magdoško hovorí, že anjel v Strážskom, na ktorom pracoval ako asistent rezbára, nie je posledným. V mestách a dedinách ich chcú tvoriť aj naďalej. „Chceme, aby ľudia mali lepšie myšlienky, aby sa ich to duchovno trošku dotklo,“ vysvetlil s tým, že ich už oslovilo približne 15 samospráv s požiadavkou výroby podobnej sochy. „Záujem nás vcelku prekvapil,“ skonštatoval.

Ďalšieho anjela vytvoria napríklad v areáli Základnej školy Pavla Horova v Michalovciach. „Myslím si, že to bude pekné aj pre decká. Splní to zároveň účel bezpečnosti, pretože stromy, ktoré máme v areáli školy, už ohrozujú žiakov,“ uviedol riaditeľ školy Slavko Pavolko s tým, že majú už aj schválený výrub.

Foto: ilustračné

OBRAZOM: Okolie autobusovej stanice v Strážskom zdobí dvojmetrová socha anjela
5
Galéria
Zdroj: Patrik Magdoško
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM