Monika Vengrínová Regióny

V Tatrách počítajú škody: Odpratávanie následkov potrvá celý víkend

Silný vietor a intenzívny dážď poriadne potrápili Vysoké Tatry. Dnes ráno mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu, aktuálne bojuje s odpratávaním následkov, čo potrvá celý víkend. Najkritickejšia situácia je v Tatranskej Lomnici a Tatranskej Kotline.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách počítajú škody: Odpratávanie následkov potrvá celý víkend
Foto: Peter Handzuš

„Voda sa v Tatranskej Lomnici valila po ceste okolo kostolov, Teniscentra a Penziónu Bělín, poškodené sú chodníky v parku. Pri katolíckom kostole sme uložili 50 vriec s pieskom, aby sme odklonili vodu od schodov a vstupu doň. Našťastie, mali sme vypustené Jazierko, ktoré sme otvorili a tretina z tečúcej vody skončila v ňom. Za iných okolností by sme mali ešte väčšie škody,“ konštatuje tajomník KŠM a zároveň náčelník Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Miroslav Kolodzej. Aj v Tatranskej Kotline zaplavila voda záhrady i domy a pláva aj futbalové ihrisko.

Problematické sú však všetky vodné toky, ktoré nezvládajú nápor vody tečúcej z vysokohorského prostredia. Len pár centimetrov delilo od vyliatia potoka na Cestu Slobody pri predajni ÚĽUV v Tatranskej Lomnici. „To však nezabránilo, aby objekty popri potoku nemali zatopené pivničné priestory. Vrecia s pieskom sa rovnako ukladali aj pri Apartmánovom hoteli Wili. Pri Penzióne Slalom poškodil vietor starý statný gaštan a nebol to ani zďaleka jediný strom, ktorý padol za obeť,“ dodal Kolodzej s tým, že v intraviláne mesta ich bolo oveľa viac. Mnohé z nich s koreňmi vyvrátili aj asfalt na miestnych komunikáciách, ktoré boli na viacerých miestach aj podmyté.

Škody predčasne vyčíslili na 80 tisíc eur

„Strom spadol aj na budovu Materskej školy vo Vyšných Hágoch, nadvihol plechy na streche Školy v prírode prvý máj a vietor dal zabrať aj mestským bytovým domom, Centru služieb v Dolnom Smokovci či objektu Vila Alica v Starom Smokovci,“ vymenúva Kolodzej. Škody priebežne hlásia civilné osoby i podnikatelia a mapujú sa aj tie na mestskom majetku.

„Zatiaľ je predčasné hovoriť o presných číslach, náš predbežný odhad je zhruba osemdesiattisíc eur,“ dodal vedúci oddelenia investičnej činnosti, údržby a opráv mesta Vysoké Tatry Jozef Gál. Na záchranných prácach sa bude pokračovať nielen dnes, ale aj počas víkendu.

Cesty sú prejazdné, začali jazdiť i električky

Cesty na území mesta Vysoké Tatry sú už zjazdné, okrem úseku od Vyšných Hágov po Podbanské, kde popadalo najviac stromov. Vodiči by však mali jazdiť opatrne, pretože cesty sú mokré a zanesené lístím a ihličím, čím sa na nich zvyšuje riziko šmyku. Na poludnie začali jazdiť aj električky medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou a obnovená bola doprava aj na úseku zo Starého Smokovca do Popradu. Na trati Starý Smokovec – Vyšné Hágy a následne Štrbské Pleso stále premáva len náhradná autobusová doprava.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM