Aktualizované Peter Handzuš Krimi

V Tatrách sa zrútilo bezmotorové lietadlo. Pilot Marcin Pawel (†44) na mieste zahynul

V blízkosti hraničného priechodu Lysá Poľana v Belianskych Tatrách sa do lesa zrútilo jedno bezmotorové lietadlo. Poľský pilot nehodu neprežil.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách sa zrútilo bezmotorové lietadlo. Pilot Marcin Pawel (†44) na mieste zahynul
Zdroj: TASR

Pád lietadla v Bielovodskej doline oznámili záchranárom HZS kolegovia z poľského TOPR-u. Lietadlo spadlo na slovensko poľskom pohraničí vo Vysokých Tatrách. „Najbližšie k miestu bola skupina záchranárov HZS, ktorá vykonávala terénnu službu v Javorovej doline. Hňeď po prijatí informácie o páde lietadla smerovali na miesto neštastia, kde už zasahovali poľskí záchranári,“ informujú na svojom webe horskí záchranári.

Nešťastie bolo na tiesňovú linku poľskej horskej záchrannej služby TOPR hlásené krátko po 14.00 h. Poliaci z TOPR-u potvrdili, že pilot Marcina Pawel (†44) ešte krátko po páde žil. „Bol pri vedomí, ale bol zranený,“ informovali Poliaci. Doplnili, že na miesto nehody vyslali záchranárov i vrtuľník, keď však prišli, bolo už neskoro.

Išlo o lietadlo, ktoré štartovalo na medzinárodných pretekoch FCC Gliding 2016 v Prievidzi. Jedna z etáp pretekov mala dnes (20.4.2016) viesť z Prievidze cez Ždiar do českých Ostravíc a potom späť na Slovensko.

Riaditeľ súťaže FCC Gliding 2016 Jozef Horňák vydal na webovej stránke pretekov toto vyhlásenie: „Na slovensko – poľskom pomedzí spadol vetroň do lesného porastu. Na základe hlásenia SAR nám bolo oznámené, že pilot je mŕtvy. Ihneď sme vyhlásili pre všetkých účastníkov okamžité pristátie. Nevznikla žiadna hromadná havária, ako uvádzajú médiá. Všetci ostatní pretekári sa vrátili na letisko v Prievidzi alebo bezpečne pristáli na iných letiskách alebo v teréne.“

Na miesto nehody smeruje Letecký a námorný vyšetrovací úrad. „Po vyšetrení budeme vedieť, čo sa vlastne stalo, či to bola chyba pilota, alebo poveternostné podmienky, že vletel do závetria,“ ozrejmil riaditeľ pretekov Jozef Horňák.

Zdroj: TASR/Dnes24/Horská záchranná služba

V Tatrách sa zrútilo bezmotorové lietadlo. Pilot na mieste zahynul
11
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM