Zo zahraničia

V tejto krajine sa vracajú k normálnemu ŽIVOTU: Otvorili KRČMY aj pohostinstvá!

Írska vláda odsúhlasila zrušenie takmer všetkých obmedzení proti šíreniu koronavírusu už od soboty od 07.00 h SEČ - tento krok je možný vďaka prekonaniu vrcholu vlny omikronu a vysokému tempu očkovania v krajine.

Ilustračný obrázok k článku V tejto krajine sa vracajú k normálnemu ŽIVOTU: Otvorili KRČMY aj pohostinstvá!
Zdroj: unsplash.com

Prelomové rozhodnutie oznámil premiér Micheál Martin v piatok v televíznom prejave k národu. Informovala o tom v piatok britská stanica Sky News.

Od víkendu sa írske krčmy, reštaurácie a ďalšie pohostinské zariadenia môžu vrátiť k normálnemu fungovaniu a zákazníci už nebudú musieť ukazovať digitálne covid pasy.

V súčasnosti musia ľudia ukazovať platný covid pas a pohostinstvá musia zatvárať o 20.00 h.

Zrušené budú aj požiadavky zachovávať sociálny odstup.

Ožíva aj šport

Prestanú tiež platiť obmedzenia pre počet divákov na vonkajších a vnútorných podujatiach.

Írsko bude o dva týždne hostiť úvodný ragbyový zápas Pohára šiestich národov na Štadióne Aviva v hlavnom meste Dublin. Na tomto zápase sa bude môcť zúčastniť dav takmer 52-tisíc divákov.

Úplný návrat zamestnancov na pracoviská sa začne vo fázach od pondelka 24. januára.

Niektoré pravidlá však budú platiť ďalej. Požiadavka nosiť na tvári rúško sa zachováva, a to aspoň do konca februára, a takisto bude stále nutné ukázať covid pas pri medzinárodnom cestovaní.

Samoizolácia sa bude vyžadovať od infikovaných ľudí s príznakmi.

Írsko už od začiatku pandémie prekonalo vrchol svojej piatej vlny nákazy koronavírusom, píše Sky News.

Očkovanie na úrovni

Írsko patrí ku krajinám Európy s najvyšším percentom zaočkovaných obyvateľov a má stabilizovanú mieru hospitalizácií. Krízový štáb Národného verejného zdravia preto mohol odporučiť vláde, že z hľadiska verejného zdravia už nie je dôvod na zachovávanie obmedzení.

Írsky minister zdravotníctva Stephen Donnelly povedal, že vláda si „veľmi dobre uvedomuje“ obavy starších a zraniteľných ľudí z úplného znovuotvárania, ale dodal, že ide o „nachádzanie rovnováhy“.

Minister doplnil, že v nasledujúcich týždňoch očakáva zvýšenie v počte prípadov nákazy, ale podľa neho zdravotný systém už dokázal, že to vie zvládnuť.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM