Monika Hanigovská Správy Regióny

V Trnave pribudol odkaz Nočným vlkom: Bilbord ako vizuálna pohľadnica, FOTO a VIDEO

Nevítali sme vás tu v 1968, nechceme vás ani v 2018. Také posolstvo ohlasuje bilbord v meste, ktoré je namierené k Nočným vlkom.

Ilustračný obrázok k článku V Trnave pribudol odkaz Nočným vlkom: Bilbord ako vizuálna pohľadnica, FOTO a VIDEO
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V Malom Ríme pribudol v týchto dňoch bilbord, ktorý vyjadruje nesúhlasný postoj k pôsobeniu motorkárskeho klubu v Dolnej Krupej pri Trnave.

Bilbord vizuálne znázorňuje veľkú pohľadnicu, na ktorej ľahko identifikovať známu fotografiu od Ladislava Bielika, muža s odhalenou hruďou pred okupačným tankom. Fotografiu dopĺňa text „Nevítali sme vás tu v 1968, nechceme vás ani v 2018!“

Bilbord v podobe verejnej pohľadnice je umiestnený na Spartakovskej ulici v Trnave. Viac nám prezradil a prezentoval cez nás k verejnosti svoj postoj Rastislav Kalnovič, muž ktorý stojí za touto zhmotnenou myšlienkou.

„Po znepokojivých správach o základni Nočných Vlkov sme sa rozhodli vyjadriť nesúhlas s ich pôsobením na Slovensku. Adresujeme im verejnú pohľadnicu s textom „Nevítali sme vás tu v 1968, nechceme vás ani v 2018!“. V období 50. výročia od okupácie vzbudzuje pobúrenie a obavy základňa s bojovými vozidlami, tankodrómom a strelnicou. Obzvlášť v prípade motorkárskeho gangu, ktorého čelní predstavitelia sú na sankčnom zozname Európskej Únie a majú do nej zakázaný vstup,“ informuje R. Kalnovič, ktorý je pôvodom z Bánoviec nad Bebravou a momentálne žije a pracuje v Bratislave.

Zdroj: Pohľadnica Vlkom

„Nápad na billboard s pohľadnicou vznikol v júli 2018 po medializácii fotografií základne Nočných Vlkov. Sídlia v areáli s polovojenskou skupinou Slovenskí branci, čo je už samo o sebe znepokojivé. Chceme poukázať na spoločenskú neprijateľnosť Nočných vlkov na našom území. Na pohľadnici je aj preklad nápisu pre ruským členov Nočných vlkov,“ ozrejmuje Kalnovič.

Celkové náklady podľa jeho slov vyšli na čosi cez dvesto eur. „Náklady boli 209 eur, 95 eur za práva na Bielikovu fotku a 114 eur za bilbord. Z toho asi 50 eur mi prispeli priatelia,“ vyratúva Rastislav Kalnovič.

Chce aj fyzické pohľadnice

Svoj postoj chce vyjadriť aj formou fyzického posielania pohľadníc. „V najbližších dňoch vyjdú najavo skutočnosti, podľa ktorých by zodpovedné orgány mali konať. Spolu s občanmi ich na to upozorníme aj poštou s touto grafikou,“ vysvetľuje takto svoj postoj Kalnovič.

Pohľadnice sa nachádzajú aj na facebookovej stránke Pohľadnica Vlkom, pričom ľudia ich môžu zazdielať na sociálnych sieťach s hashtagom #pohladnicaVlkom.

Pôsobením motorkárskeho klubu Noční vlci v Dolnej Krupej v okrese Trnava sa nedávno (8.8.) zaoberalo aj obecné zastupiteľstvo. Poslanci si prezreli tamojší areál a skúmali výzvu od skupiny obyvateľov, ktorá mala pripomienky k ich pôsobeniu v obci.

Poslanci skonštatovali porušenie územného plánu, pretože lokalita je vedená ako poľnohospodárske družstvo. Majiteľ pozemku Jozef Hambálek uviedol, že sa jedná o európsku základňu Nočných vlkov, v ktorej riešia žiadosti o prijatie do klubu.

Zdroj: Facebook
FOTO: Verejná pohľadnica v Trnave sa prihovára k Nočným vlkom
7
Galéria
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM