Ondrej Chamraz Svet Rôzne Zo zahraničia

V Turecku potopili obrovský Airbus: Atrakcia má prilákať nadšencov potápania

Lietadlo typu Airbus A330 prevážalo pasažierov viac ako 20 rokov. Nedávno ho potopili na severozápade provincie Edirne v zálive Saros. Stane sa turistickou atrakciou, pričom je to vôbec najväčšie lietadlo na svete potopené za týmto účelom.

Ilustračný obrázok k článku V Turecku potopili obrovský Airbus: Atrakcia má prilákať nadšencov potápania
Zdroj: YouTube.com

Zástupca guvernéra provincie, Ali Uysal sa pre portál aa.com.tr vyjadril, že takáto atrakcia môže slúžiť ako veľké lákadlo pre potápačov z celého sveta a môže pomôcť naštartovať cestovný ruch v tejto oblasti.

Uysal ešte pre Anadolu agency povedal: „Obyčajný turista dokáže počas dovolenky generovať 500–600 eur, no pri turistoch zo záujmom o potápanie je toto číslo mnohonásobne vyššie.“

Celé potopenie 90-tonového lietadla do približne 30-metrovej hĺbky trvalo približne štyri hodiny. Okolo potopeného lietadla by sa mal postupne vytvoriť umelý útes.

Lákadlá pre milovníkov potápania budú pribúdať. Okrem toho plánujú potopiť aj mnoho artefaktov z bitky o Gallipoli z roku 1915. Tento pamätný stret francúzskych, britských a osmanských armád počas prvej svetovej vojny sa odohral neďaleko miesta nedávneho umiestnenia Airbus A330.

Politickí predstavitelia z regiónu veria, že nová atrakcia pomôže prilákať mnoho turistov aj do tejto časti Turecka, ktorá síce nepatrí medzi známe turistické destinácie, no odteraz má rozhodne čo ponúknuť.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM