Rastislav Búgel Zo Slovenska

V zahraničí majú záujem o slovenské sestry vo výpovedi: Komora dostala viaceré ponuky

Mnohé sestry vo výpovedi si už našli prácu v zahraničí. Sesterská komora dostala viaceré pracovné ponuky z Česka, Rakúska, Nemecka, Švajčiarska či Malty.

Ilustračný obrázok k článku V zahraničí majú záujem o slovenské sestry vo výpovedi: Komora dostala viaceré ponuky
Zdroj: TASR

„Bude to veľká strata pre Slovensko, odídu nám najkvalitnejšie sestry,“ povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová.

Hromadné výpovede

Viaceré však po prvom februári pôjdu aj na úrad práce. Vtedy výpovede sestier z niektorých nemocníc nadobudnú platnosť. Tie sú podľa Lazorovej unavené z dlhoročného preťažovania či z náročnej situácie vo výpovednej lehote, kedy mali byť pod nátlakom. Prezidentka komory nekonkretizovala, koľko sestier pôjde do zahraničia a koľko na úrad. Začiatkom februára odíde asi 600 sestier z nemocníc v Prešove, Žiline, Trnave, Bojniciach a Košiciach. V hromadných výpovediach je približne 770 ľudí z desiatich nemocníc.

Bez obáv

Pre výpovede nie je podľa ministerstva zdravotníctva dôvod na obavy. Tie majú byť „výsostne“ lokálnym problémom vo fakultných nemocniciach v Žiline a Prešove. Vo výpovedi je tam najviac sestier. „Zdravotná starostlivosť je zabezpečená, obe nemocnice poskytujú všetky potrebné služby. Rovnako to bude aj po prvom februári,“ povedal hovorca rezortu Peter Bubla. Ministerstvo a nemocnice naďalej ponúkajú sestrám právnu pomoc v súvislosti so sankciou 3300 eur, ktorá im hrozí pre stiahnutie výpovede. Tú podľa ministerstva platiť nemusia, má ísť o zastrašovanie. Nemocnice sestrám ponúkajú bezplatnú právnu pomoc.

Lazorová tvrdeniam ministerstva neverí. Po prvom februári bude podľa nej situácia kritická v Prešove, Žiline a Bojniciach. „Sestry tam budú chýbať pri operáciách, ale aj na kľúčových oddeleniach ako sú ARO či JIS,“ upozornila.

Sestry podali výpovede, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

Zvýšenie koeficientov

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Podľa nich musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež navyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) zákon naopak považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov. Tvrdenia o nátlaku zo strany nemocníc dlhodobo odmieta. Poukazuje, že nátlak robia sesterské odbory a komora. Tie jeho vyjadrenia popierajú.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM