Aktualizované Správy Zo zahraničia

Cherson je DOBYTÝ! Rusi po trojdňovom obliehaní obsadili prvé veľké mesto Ukrajiny

Po trojdňovom obliehaní je v meste málo potravín či liekov a obyvatelia sa snažia pochovať svojich mŕtvych.

Ilustračný obrázok k článku Cherson je DOBYTÝ! Rusi po trojdňovom obliehaní obsadili prvé veľké mesto Ukrajiny
19
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu.

„(Ruskí) okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční,“ napísal v stredu neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy.

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým na Facebooku uviedol, že s „ozbrojenými návštevníkmi“ je v kontakte. Dodal, že im „nič nesľuboval“, ale súhlasil so zavedením nočného zákazu vychádzania a s obmedzením cestnej premávky aut.

Po trojdňovom obliehaní je v meste málo potravín či liekov a obyvatelia sa snažia pochovať svojich mŕtvych. V Chersone sa údajne už nenachádza ukrajinská armáda. „Sú tu iba civilisti a ľudia, ktorí tu chcú žiť!“, stojí v príspevku starostu mesta. Podľa Kolychajeva budú do mesta vpustené vozidlá naložené jedlom, liekmi a inými zásobami.

Ruské ministerstvo obrany v stredu ráno informovalo, že jeho ozbrojené sily Cherson plne ovládli. Ukrajinská vláda však počas stredy tieto správy popierala.

Viac aktuálnych správ o konflikte na Ukrajine

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM