redakcia Bardejovsky reporter Regióny Regióny

V Zborove rekonštruujú obecné komunikácie

INVESTÍCIE

Ilustračný obrázok k článku V Zborove rekonštruujú obecné komunikácie
Zdroj: Bardejovský Reportér

V Zborove (okres Bardejov) sa rekonštruujú cesty. Podľa slov starostu Jána Šurkalu ( na foto) ide o investíciu za cca 200-tisíc euro. Ulice Šarišská, Bardejovská aj Podhradie opravu už potrebovali. Rekonštrukcia je rozdelená na etapy. V prvej pracovníci obce urobia výkopy a betónujú obrubníky, potom nastúpi firma, ktorá bude mať tri mesiace na to, aby položila asfalt. Práce s kladením obrubníkov chcú stihnúť do konca augusta. Robia ich Rómovia z obce, šéfujú im rodinní príslušníci starostu. Asfalt príde na cesty dať firma, ktorú vybral exstarosta Ján Lukáč.

Zmluvy podpísal tri dni pred nástupom J. Šurkalu

Obyvatelia Zborova si v minuloročných voľbách zvolili za starostu mladého právnika Jána Šurkalu (NEKA). Jednou z úloh do ktorých sa pustil je rekonštrukcia komunikácií. Popravde, do zámeru ho vtlačil exstarosta Ján Lukáč, ktorý len šesť dní pred nástupom nového starostu, urobil ponukové konanie na rekonštrukciu ulíc Bardejovská, Podhradie, Šarišská, Zákutie a na rekonštrukciu parkoviska na Podhradí. Následne 6. decembra, teda tri dni pred zložením sľubu J. Šurkalu podpísal aj zmluvy na vykonanie prác.

Konanie zo strany exstarostu sa dá označiť ako neštandardné. Firma, ktorá uspela aj v uplynulom roku rekonštruovala cesty v Zborove a figurovala medzi sponzormi letného festivalu v obci. S otázkou, ako toto hodnotí, sme oslovili J. Šurkalu: „Áno, zmluvy boli podpísané minulým vedením obce vo veľkom chvate, bez konzultácie so mnou. Verejné obstarávanie však prebehlo korektne, overili sme si to,“ skonštatoval. Zároveň dodal, že v apríli podpísal dodatok k už existujúcej zmluve s tým, že rozsah prác sa zásadne zmenil.

** Na rekonštrukciu Zákutia chcú využiť eurofondy **

„Ulica Šarišská sa zrekonštruuje v pôvodnom rozsahu. Na Bardejovskej neboli plánované obrubníky. Nie je to frekventovaná cesta, ale ak má vydržať, robíme ju s obrubníkmi. Najväčšia zmena je na ulici Podhradie. Pôvodne sa mal rekonštruovať len úsek asi 80 metrov, a položiť tenká vrstva asfaltu bez obrubníkov. Rozhodli sme však, že vypustíme ulicu Zákutie, tiež parkovisko Podhradie, a financie presmerujeme na ulicu Podhradie a zrekonštruujeme cez 1 kilometer komunikácie v plnom profile aj s obrubníkmi,“ informoval J. Šurkala.

Pri zámere vypustiť ulicu Zákutie sa starosta zastavil, povedal, že čo sa týka kvality vozovky je jednou z najhorších: „Nebol som však spokojný s projektom. V prvom rade rekonštrukcia nebola plánovaná až k rómskej osade a nepočítala s chodníkom. Pritom táto cesta ústi na družstvo, čiže denne sa tam pohybujú ťažké mechanizmy a tiež tam chodia rómske deti do školy. Je to síce úzka cesta, ale aj keby mal chodník 60 centimetrov, tak už by znamenal ochranu pre chodcov. " Ján Šurkala dodal, že rekonštrukciu ulice Zákutie sa rozhodli riešiť cez európske zdroje. Zareagujú na výzvu na vybudovanie ciest k rómskym osadám: "Ak nám projekt prejde, získame externé financie, ak nebudeme úspešní ulicu na budúci rok zrekonštruujeme z obecných peňazí. “

Na Šarišskej ulici sú obrubníky už zabetónované / Zdroj: Bardejovský Reportér

Zamestnávanie otca a strýka nepovažuje za problém

Starosta pokračoval, že ďalšia zmena je v tom, že výkopy a obrubníky robia vo vlastnej réžii: „Pre obec je to úspora, lebo je to projekt úradu práce. Dokopy na tej stavbe pracuje 7 ľudí. Ide o práce v objeme okolo 60-tisíc euro.“ V tejto súvislosti sme sa J. Šurkalu opýtali, že prečo práve jeho otec a strýko majú na starosti kladenie obrubníkov? „Áno, mám tam otca, ale on nie je zamestnaný. Pracuje ako dobrovoľník. Má z obcou uzavretú zmluvu o dobrovoľníckej práci. Čo sa týka strýka, teda otcovho brata, poviem to takto, potreboval som schopného človeka. Zhodou okolností je to môj strýko, je vyučený murár. Celý život sa takto živil… Robota je spravená dobre, tak si nemyslím, že v tom je nejaký veľký problém. Ak by som robil výberové konanie na pozíciu pokladača obrubníkov, s takou mzdou čo dostávajú, tak som presvedčený, že by sa neprihlásil nikto. Ak ľudia v obci nemajú ochotu to akceptovať, môžu to potom o štyri roky dať vo voľbách najavo,“ podotkol starosta Ján Šurkala.

Text a foto: **Marianna Petejová Meššová **

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM