Barbara Dallosová Regióny

V Žiari otvorili útočisko pre týrané ženy: Osem postelí v dvoch bytoch

V meste vzniklo núdzové zariadenia pre týrané ženy. Na centrum s názvom Dúha sa premenili dva kompletne zariadené byty na žiarskej ulici. Slúžiť majú ženám z celého banskobystrického kraja.

Ilustračný obrázok k článku V Žiari otvorili útočisko pre týrané ženy: Osem postelí v dvoch bytoch
Zdroj: Dnes24.sk

Impulzom bol tragický prípad

Zariadenie pre týrané ženy s názvom Dúha dnes slávnostne otvorili v Žiari nad Hronom. Dva zariadené byty v objekte tzv. Jadranu budú útočiskom nielen pre ženy z mesta ale celého kraja.

S prvotnou myšlienkou zriadiť v meste takúto službu prišli pred časom pracovníčky z Únie žien Slovenska. ,,Pred rokmi sme v rámci našej činnosti prevádzkovali sociálno-právnu poradňu. Veľa žien sa na nás obracalo s práve s domácim násilím," priblížila Etela Šoltésová z Únie žien Slovenska s tým, že konkrétny prípad jednej ženy, ktorý sa skončil tragicky, bol impulzom na iniciovanie takejto služby.

Myšlienke zriadiť takýto typ služby v meste bol od začiatku naklonený aj samotný primátor Peter Antal. ,,Poradil som sa s mojím sociálnom odborom a prišli sme na to, že by to bola dobrá služba. Nebude to jednoduché zriadiť, lebo je aj na to legislatíva, avšak zhruba po roku sa nám podarilo celý tento proces zvládnuť. Zariadiť byty a získať aj licenciu zo samosprávneho kraja," priblížil Antal s tým, že samosprávny kraj bude na túto službu aj prispievať.

Osem lôžok v dvoch bytoch

Zariadenie tvoria dva kompletne zariadené byty na ulici Chrásteka s kapacitou osem lôžok. Môžu ich využívať ženy buď osamelé alebo matky s deťmi, ktoré preukážu, že boli týrané. Zariadenie je určené pre miestne ženy, ale aj ženy z ostatných miest. Mestskí poslanci schválili aj všeobecne záväzné nariadenie, ktoré hovorí o cenách za využívanie tejto služby. Tie budú rozdielne pre ženy s trvalým pobytom v Žiari nad Hronom a pre ženy z okolia. Viac o podmienkach a platbách za využitie zariadenia sme písali v článku: Mesto zaviedlo pravidlá a cenník pre ubytovanie týraných žien

VZN takisto hovorí o cieľovej skupine či definuje lehoty na zotrvanie v zariadení. Núdzové zariadenie mesto situovalo do domu, kde sa nachádza aj kancelária terénnych sociálnych pracovníkov a kancelária občianskych hliadok.

Matky tu môžu ostať i s deťmi

Podľa Moniky Minárovej zo žiarskeho mestského úradu ide o zariadenie, ktoré slúži len na určitý čas.

,,Užívateľka tohto zariadenia bude môcť využiť poradenstvo nášho sociálneho odboru, kedy sa jej budeme snažiť, či už cez terénnu sociálnu prácu alebo vlastnými pracovníčkami mestského úradu zabezpečiť poradenstvo cez úrad práce, právne služby, čiže budeme sa snažiť, aby sa tá žena v tom časovom limite dokázala posunúť niekde inde," podotkla v tejto súvislosti.

Ako budú kapacity zariadenia napĺňané, je podľa jej slov veľmi ťažké odhadnúť. Zároveň zdôraznila, že zariadenie je jedinečné, keďže dáva matkám možnosť ostať spolu s deťmi. ,,Často sa stáva, že riešime prípady spolu s úradom práce, že rodiny sa musia rozdeliť. Často príde k situácii, že žena nemá kde zložiť hlavu a deti musia byť umiestnené buď do krízových zariadení alebo detských domovov,„ dodala s tým, že toto zariadenie je tak akýmsi "medzistupňom“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM