Aktualizované Prokop Slováček Zo Slovenska

Pre chyby v zmluvách dostala poisťovňa mastnú pokutu. Kto ju zaplatí?

Všeobecná zdravotná poisťovňa musí pre pochybenia pri uzatváraní zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej a lekárenskej starostlivosti zaplatiť pokutu 15.000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Pre chyby v zmluvách dostala poisťovňa mastnú pokutu. Kto ju zaplatí?
Zdroj: TASR

O výške pokuty rozhodol Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý prešetroval desiatky zmlúv, medzi nimi aj tie pre firmy tety bývalého šéfa poisťovne Marcela Foraia.

Úrad pre dohľad si posvietil na to, ako štátna poisťovňa zazmluvňovala a vyplácala 40 poskytovateľov od januára 2005 do júna 2015. „Jednalo sa o cca 50 zmlúv, pričom každá zmluva obsahovala v priemere 19 dodatkov. Boli medzi nimi aj medializované zmluvy uzatvorené s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti Welix, Medical Cassovia, Bravia, Brilance a Endotop,“ informovala hovorkyňa úradu Andrea Pivarčiová.

Pre pochybenia, ktoré úrad pre dohľad odhalil, dostala štátna poisťovňa pokutu 15.000 eur. Tá sa jej však nepozdávala. Ale úrad ju v rámci 2. stupňa správneho konania potvrdil v pôvodnej výške. Všeobecná zdravotná poisťovňa je povinná pokutu uhradiť do 30 kalendárnych dní od doručenia rozhodnutia," dodala hovorkyňa.

„Poisťovňa uhradí uloženú pokutu v stanovenej lehote,“ uviedla v reakcii jej hovorkyňa Petra Balážová. Avizovala, že generálny riaditeľ Miroslav Kočan zvolá v najbližších dňoch zasadnutie škodovej komisie. Tá určí ďalší postup a prešetrí, či sa bude pokuta niekomu zosobňovať.

Čítajte aj: Je teta Anka nesmrteľná? Všeobecná zdravotná poisťovňa sa bráni novým útokom

Zdravotna poistovna
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM