Zo zahraničia

Väčšina Francúzov nepodporuje EÚ v jej súčasnej podobe: Plánuje Le Penová tzv. „frexit“?

Le Penová, predsedníčka nacionalistickej strany Národné zhromaždenie (RN), sa 24. apríla stretne v druhom kole prezidentských volieb s Emmanuelom Macronom.

Ilustračný obrázok k článku Väčšina Francúzov nepodporuje EÚ v jej súčasnej podobe: Plánuje Le Penová tzv. „frexit“?
Zdroj: TASR/AP

Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penova v utorok poprela, že by tajne plánovala odchod Francúzska z EÚ. Zdôraznila, že tzv. „frexit“ nebude presadzovať ani v prípade, že by neuspela so snahami o reformu európskej dvadsaťsedmičky. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Má tajnú agendu?

Le Penová, predsedníčka nacionalistickej strany Národné zhromaždenie (RN), sa 24. apríla stretne v druhom kole prezidentských volieb so súčasným šéfom Elyzejského paláca Emmanuelom Macronom. V nedeľňajšom prvom kole ju Macron porazil v pomere 27,84 ku 23,15 percenta hlasov.

„Nie, nemám nijakú tajnú agendu,“ povedala Le Penová pre rozhlasovú stanicu France Inter. Reagovala tak na podozrenia, že hoci deklaruje podporu francúzskemu členstvu v EÚ, v skutočnosti má v úmysle dosiahnuť odchod Paríža z eurobloku.

Pre takýto hypotetický scenár sa po vzore brexitu vžilo v médiách označenie frexit.

Politička však zároveň vyhlásila, že veľká väčšina Francúzov nepodporuje Európsku úniu v jej súčasnej podobe. „(EÚ) funguje absolútne nedemokraticky, využíva hrozby a vydieranie a uplatňuje politiku, ktorá je v rozpore so záujmami ľudí,“ domnieva sa Le Penová, ktorá by by chcela presadiť rozsiahle reformy Európskej únie.

Aké chce zmeny?

V rámci snáh o oslovenie širšieho spektra voličov už Marine Le Penová oficiálne nepresadzuje odchod Francúzska z EÚ, Schengenu a eurozóny, ale zachováva si svoj hlboko euroskeptický postoj, vysvetľuje Reuters.

Po prípadnom zvolení za francúzsku prezidentku by chcela dosiahnuť zmeny v schengenskej zmluve, ktorá tvorí v rámci Európskej únie základ spoločnej hraničnej a migračnej politiky.

Plánuje tiež zvýšiť počet colníkov a zaviesť kontroly niektorých druhov tovaru dovážaných do Francúzska z iných členských krajín, čo by podľa analytikov mohlo vyvolať napätie v rámci eurobloku.

V rozhovore pre rádio France Inter však Le Penová jednoznačne poprela, že by v prípade neúspechu svojich „reformných“ snáh presadzovala odchod Francúzska z EÚ.

„Určite nie,“ odpovedala šéfka Národného zhromaždenia na takúto otázku.

Macron a Le Penová si 24. apríla zopakujú svoj duel z prezidentských volieb v roku 2017. Podľa agentúry AFP o víťazovi rozhodnú hlasy voličov ľavicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona, ktorý v prvom kole získal 21,95 percenta odovzdaných hlasov.

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM