Správy

Valentínska kvapka krvi: Ľudia darovali približne 2000 litrov najvzácnejšej tekutiny

Počas prvého týždňa tohto ročníka kampane Valentínska kvapka krvi ľudia spolu darovali približne 2000 litrov krvi. Kampaň už oslovila takmer 900 prvodarcov. Informovala o tom Silvia Kostelná zo Slovenského Červeného kríža (SČK).

Ilustračný obrázok k článku Valentínska kvapka krvi: Ľudia darovali približne 2000 litrov najvzácnejšej tekutiny
Zdroj: TASR

Záujemcovia môžu darovať krv na odberových miestach Národnej transfúznej služby SR v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Martine, Nitre, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline. Ďalšou voľbou darcov krvi sú hematologicko-transfúzne oddelenia nemocníc a veľmi obľúbené medzi darcami sú podľa SČK mobilné odbery krvi, keď zdravotnícky personál príde do škôl, kultúrnych domov, nákupných centier či na obecné a mestské úrady. Do Valentínskej kvapky krvi sa možno zapojiť do 21. marca. Valentínska kvapka krvi sa koná už 24. rok.

„Chcela by som vyzvať všetkých, ktorí ešte krv nedarovali, aby to skúsili. Nikdy nevedia, komu tým zachránia život,“ hovorí študentka všeobecného lekárstva na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine Univerzity Komenského Michaela Muchová v kampaňovom videu k Valentínskej kvapke krvi. „Láska má veľa podôb. Mne to dokázali ľudia, ktorí sa pred piatimi rokmi dokázali spojiť, darovali mi krv a tým mi pomohli pri operácii,“ opisuje svoju skúsenosť. Dnes je dobrovoľníčkou v Mládeži SČK a venuje sa vzdelávaniu o prvej pomoci.

„Chceme posmeliť všetkých, ktorí stále rozmýšľajú, či ísť darovať krv. Samotný odber vám zaberie desať minút vášho času, čo je približne toľko, koľko venujete rannej káve. Tak príďte, kávu si dáte aj po odbere,“ vyzýva generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža Zuzana Rosiarová.

Viac informácií o darovaní krvi aj prehľadný týždenný zoznam mobilných odberov počas Valentínskej kvapky krvi sa nachádza na webovej stránke SČK www.redcross.sk a na stránkach SČK na sociálnych sieťach.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM