Eliška Šándorová Regióny

Vanilkové nebo v našom podnebí? V Nitre po dlhých rokoch vypestovali prvé struky!

Botanická záhrada Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre získala prvé plody vanilky. Vedeli ste, že vanilka je jedinou úžitkovou orchideou, ktorá produkuje jedlé plody?

Ilustračný obrázok k článku Vanilkové nebo v našom podnebí? V Nitre po dlhých rokoch vypestovali prvé struky!
Zdroj: TASR

V univerzitných skleníkoch táto rastlina zakvitla v polovici septembra minulého roka. Kvety manuálne opelila pracovníčka botanickej záhrady Margita Záhorská.

„Samotné opeľovanie je veľmi zložitý proces, pretože rastlina kvitne iba niekoľko hodín, počas ktorých sa musí uskutočniť opelenie. V domovine – juhovýchodnom Mexiku – je opeľovaná včelami rodu Melipona žijúcimi len v tejto oblasti. V našich podmienkach sa môže uskutočniť len umelé opelenie,“ informovala hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová. Opelenie bolo úspešné, čo dokazujú prvé plody na rastline, zelené tobolky.

Maďarská vanilka

Vanilku (Vanilla aphylla Blume) získala Botanická záhrada SPU z botanickej záhrady v Maďarsku pred zhruba 12 rokmi. „Odvtedy už viackrát zakvitla, no struky sa nám podarilo v tejto veľkosti vypestovať prvýkrát. Už v minulosti sa nám síce podarilo vypestovať struky, no boli maličké a nevyvinuli sa do tej miery, ako je tomu teraz,“ povedala Záhorská.

Podľa jej slov je v našich podmienkach raritou, ak tento druh orchideí zakvitne a podarí sa ho úspešne opeliť. „Pri pestovaní v umelých podmienkach nemajú prirodzených opeľovačov, do úvahy prichádza jedine umelé opelenie. Sú botanické záhrady, ktoré dokážu vytvoriť pre rastlinu stopercentné podmienky prispôsobené jej prirodzeným podmienkam. To si vyžaduje nielen vyhrievanie skleníkov, ale napríklad aj ich chladenie, keď sú teploty vonku vysoké. My takéto podmienky nemáme.“

Na korenie si počkáme

Podľa slov Záhorskej budú teraz pracovníci Botanickej záhrady SPU rastlinu a jej plody ďalej sledovať. „Určite ich neodtrhneme, pre nás nemajú tie štyri struky ako korenina význam, pre nás majú význam z botanického hľadiska. Budeme sledovať, čo sa s nimi bude ďalej diať, necháme ich prejsť do štádia, že prasknú samé. Budeme skúmať, či rastlina vytvorila semeno a či sa z neho dajú dopestovať ďalšie rastliny,“ vysvetlila význam plodov Záhorská.

Zaujímavé bude podľa nej aj sledovať, ako sa bude rastlina správať v nasledujúcich rokoch. „Je bežné, že po zakvitnutí a vytvorení plodov potom rastlina nezakvitne aj niekoľko ďalších rokov,“ dodáva odborníčka.

Lahodná vôňa i chuť

Vanilka je jedinou úžitkovou orchideou, ktorá produkuje jedlé plody – vanilkový struk. Je to popínavá rastlina, rastie ako liana. Rastliny patria do čeľade vstavačovité (Orchidaceae), ktorá zahŕňa okolo 110 druhov. Má žltozelené kvety, ktoré rastú v strapcoch.

Pestuje sa pre tobolky, vanilkové struky, ktoré sú žiadané na celom svete ako korenina lahodnej príchute a vône. Pôvodne ju objavili a pestovali Aztékovia ako dochucovadlo jedál. Do Európy ju doviezol v 16. storočí španielsky dobyvateľ Cortéz. Jej komerčné odrody sa v súčasnosti pestujú v tropickom pásme po celom svete na vanilkových plantážach.

Foto: TASR

Vanilka Nitra
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM