Rôzne Zo Slovenska

Varené víno. Nápoj starých Rimanov, ktorý nevyšiel z módy dodnes + RECEPT

Zohreje vás, príjemne vonia po korení, skvele chutí. Varené víno ulahodí vášmu telu, ale aj duši. Ako si ho pripraviť doma?

Ilustračný obrázok k článku Varené víno. Nápoj starých Rimanov, ktorý nevyšiel z módy dodnes + RECEPT
3
Galéria
Zdroj: pixabay

Keď sa teplota ráno i večer blíži k bodu mrazu, je ten správny čas vpustiť do našich životov chutný varený nápoj. A nehovoríme o žiadnom bylinkovom čajíku.

Pili ho už starí Rimania

Varené víno sa podávalo už za čias antického Ríma. Rimania s obľubou dochucovali akékoľvek víno rôznym korením a za chladnejších dní ho zahrievali. V tzv. Apiciovej kuchárke, jednej z najstarších svojho druhu na svete, sa píše o škorici, klinčeku, bobkovom liste, tymiáne a koriandri, ktoré sa do vína pridávali. Uznajte, vcelku podobný recept, aký používame dodnes.

Rôzne národy, rôzne chute

Koľko ľudí, toľko chutí. Každá krajina si robí varené víno po svojom. Francúzi doň napríklad pridávajú pol šálky koňaku, Španieli celú klementínku (mandarínku) nakrájanú na plátky, vanilku, brandy a muškátový oriešok.

Nemecký Gluehwein obsahuje kardamón a citrón nakrájaný na plátky. Severský Nordic glögg sa pripravuje z rovnakého podielu portského vína a brandy, ale sú v ňom aj hrozienka či nasekané mandle.

POCTIVÉ DOMÁCE VARENÉ VÍNO

Čo budeme potrebovať

  • 3 ks badiánu, 7 ks klinčekov, 1 celá škorica, citrón, pomaranč, 2 polievkové lyžice cukru (najlepšie trstinového), 1 liter červené víno (dobré, ale nie veľmi dobré), vodu

Ako postupovať

  • Do dvoch deci vody nasypeme cukor, pridáme korenie a necháme povariť, aby pustilo chuť i vôňu.
  • Medzitým olúpeme kôru z jedného citrónu a pomaranča (predtým dobre umyjeme), pridáme do hrnca s vodou a korením a varíme ešte tri minúty. Zmes by mala dostať konzistenciu hustejšieho sirupu.
  • Potom k sirupu prilejeme víno, a pod pokrievkou varíme tesne k bodu varu. Ak ho prekročíme, vyprchá nám alkohol a bude z toho detské varené víno. Obe cesty sú správne, záleží na veku konzumenta.

FOTO: pixabay.com

varené víno
3
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM