Ondrej Petričko Krimi

Varovanie polície: Pozor na kúpu cez internetové bazáre, ako sa nedať nachytať?

Polícia upozorňuje na pribúdajúce prípady podvodov pri nákupoch v internetových bazároch. Viete, čo si máte všímať? Ako nenaletieť podvodníkom? Čítajte...

Ilustračný obrázok k článku Varovanie polície: Pozor na kúpu cez internetové bazáre, ako sa nedať nachytať?
Zdroj: TASR

V poslednom období zaznamenala polícia zvýšený nárast podvodov v súvislosti s nákupmi v internetových bazároch. Preto upozorňuje verejnosť, aby bola maximálne obozretná.

Nenechajte sa nachytať

„Predávajúci ponúka na predaj rôzne veci ako mobilné telefóny, tenisky, slamu, ale najčastejšie sú to mobilné telefóny. V inzeráte je uvedený len e-mailový kontakt, cez ktorý prebieha aj ďalšia komunikácia s prípadným záujemcom. Žiadne mená, telefónne čísla ani osobné stretnutia,“ vysvetľuje polícia.

Ak kupujúci prejaví záujem o tovar, predávajúci mu zašle číslo účtu v banke, na ktorý požaduje na znak seriózneho záujmu o tovar, zaslať zálohu a zároveň inzerát z ponuky vymaže. „Výška zálohy sa pohybuje od 50 eur do 200 eur. Po zaslaní zálohy predávajúci prestane komunikovať a tovar nezašle. V jednotlivých inzerátoch sú uvedené rôzne e-mailové adresy a taktiež rôzne čísla účtov, ktoré na prvý pohľad so sebou nesúvisia, no všetko je vytvorené len za účelom podvodu. Spoločný je len postup predávajúceho.“

Všímajte si podozrivé veci

Polícia preto upozorňuje verejnosť, aby pri kúpe akéhokoľvek tovaru cez internetové bazári boli nanajvýš opatrní. „Dobré je zistiť si referencie na predajcu a všímať si rôzne podozrivé veci, ako napríklad chýbajúce údaje o predajcovi, odmietanie iného ako e-mailové kontaktu, či požadovanie zaslania zálohy, hoci aj malej čiastky. Určite neposielajte žiadne peniaze vopred!“ Ideálnym riešením je osobné stretnutie, na ktorom si môžete tovar pozrieť, odskúšať a až tak zaplatiť.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM