Politika

VÁŽNOSŤ situácie si uvedomuje aj Čaputová: TIETO slová adresovala odborárom a vláde

Situácia v slovenských nemocniciach začína byť vážna. Ozvala sa preto aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Ilustračný obrázok k článku VÁŽNOSŤ situácie si uvedomuje aj Čaputová: TIETO slová adresovala odborárom a vláde
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Prezidentka SR Zuzana Čaputová apeluje na dohodu medzi lekárskymi odborármi a vládou. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Riešením je dohoda

„Lekárske odbory a vláda sa dostali do bodu, keď existuje jediné riešenie, a to dohodnúť sa. Dohodnúť sa znamená poskytovať zdravotnú starostlivosť a zachraňovať pacientov. Nič dôležitejšie nie je,“ uviedla Čaputová.

Lekárski odborári budú v sobotu (26. 11.) od 14.00 h rokovať s vládou. TASR to potvrdil ich šéf Peter Visolajský. Stretnutie by sa malo uskutočniť na Úrade vlády SR.

Sobotňajšie rokovanie s lekárskymi odborármi na Úrade vlády SR bude bez mediátora. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti.

Akceptuje, že odborári nechcú za mediátora Slovenskú lekársku komoru (SLK). Deklaroval tiež, že vláda neplánuje ustúpiť od návrhu na stabilizačný príspevok pre zdravotníkov.

Nesúhlas s SLK

„Akceptujem nesúhlas s mediáciou SLK, lebo sa chcem dohodnúť v záujme ochrany pacientov. Rokovanie s LOZ sa tak uskutoční zajtra na úrade vlády bez mediátora,“ spresnil.

Vysvetlil, že odborári odmietli mediáciu SLK preto, že bývalé vedenie komory malo podľa nich spôsobiť napätie medzi lekármi a sestrami.

„Lekárske odborové združenie naozaj nemusí mať obavy o sestry. Vláda si nesmierne váži ich prácu, uvedomuje si ich nedostatok a neplánuje ustúpiť od návrhu na stabilizačný príspevok. Na ten dostala z radov sestier pozitívnu odozvu,“ dodal. Vláda a lekárski odborári budú na Úrade vlády SR v sobotu rokovať od 14.00 h.

archívne foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM