Zlatica Gregorová Správy Rôzne Zo zahraničia

Vedci to dokázali: Psie oči na nás chlpáči hádžu naschvál, FOTO

Štvornohí maznáčikovia majú u svojich majiteľov vyárendované miesto v srdci. Ak niečo potrebujú, stačí im venovať pohľad na svojho pána.

Ilustračný obrázok k článku Vedci to dokázali: Psie oči na nás chlpáči hádžu naschvál, FOTO
11
Galéria
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vedia totiž, že psím očiam nikto neodolá. Ako je vlastne s ich prosebnou metódou? Idú na nás cielene, alebo je ich pohľad bezúčelový a nanajvýš seriózny?

Domestifikácia

Na správanie chlpáčov sa bližšie pozreli piati zahraniční vedci z anglickej univerzity v Portsmouthe. Tí odhalili zaujímavé informácie. Ako uvádza vedecký časopis Proceedings of National Academy of Sciences (PNAS)psy sa v priebehu 33-tisíc rokov, odkedy ich považujeme za domáce zvieratá a chováme ich vo svojej blízkosti, domestifikovali. A to nielen v správaní, ale aj svojou anatómiou. Dá sa povedať, že ich tvárové svaly prešli viacerými zmenami, špeciálne, ak komunikujú s ľuďmi.“

Pes a vlk

Vedci porovnávali výraz tváre psov a vlkov. Prišli na to, že psy využívajú sval na dvíhanie obočia, pričom vlci ho nemajú. „Výskumy tiež potvrdili, že psy obočím pracujú intenzívne a oveľa viac ako vlci. Podľa zistení tento výraz tváre pripomína ľudí so smutným pohľadom,“ tvrdí vedecký časopis. Pes má tak veľký potenciál vyvolať u človeka ochrannú reakciu, čo je jeho veľkou výhodou.

Podľa výsledkov výskumu je zrejmé, že psy vedia veľmi dobre očami komunikovať s ľuďmi. A to najmä s ľuďmi, ktorí práve riešia svoje problémy. Chlpatým miláčikom pohľad do ľudských očí pomáha viac ako iba ukazovacie gestá. Z očí pri vzájomnej komunikácii dokážu psy pochopiť rýchlejšie a lepšie to, čo od nich vyžadujeme. Pohľad človeka a psa je tak jedinečným znakom charakteristického vzťahu medzi oboma druhmi v rámci vývoja.

Oxytocín

Zdá sa, že „tak ako u psa a človeka aj u matky a dojčaťa je prítomný oxytocín. Ten je dôležitý počas pridruženého správania sa u cicavcov a počas nástupu správania matiek a pripútania kojencov. Podobne i u ľudí a psov táto látka vyvoláva potrebu nadviazať očný kontakt," dopĺňa PNAS.

Podľa zistení vedcov je zrejmé, že predkovia psov oplývali vlastnosťami, ktoré priťahovali pozornosť ľudí, takže i pes má veľký potenciál vyvolať u človeka ochrannú reakciu, čo je jeho veľkou výhodou.

Foto: ilustračné

Vedci to dokázali: Psie oči na nás chlpáči hádžu naschvál, FOTO
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM