Lucia Lauková Technológie

Vedci z STU vyvíjajú druhú generáciu bioplastov: Rozložiť sa môžu vo vode i pôde

Tím STU spolupracuje s firmami a univerzitami aj pri hľadaní možností ako vynález využiť v praxi. Jednou z ciest je aj komerčné využitie.

Ilustračný obrázok k článku Vedci z STU vyvíjajú druhú generáciu bioplastov: Rozložiť sa môžu vo vode i pôde
Zdroj: pixabay.com

Vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvíjajú druhú generáciu bioplastov. Tie z ich dielne sa môžu rozložiť nielen v pôde, ale aj vo vode. Profesor Pavel Alexy a jeho tím z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) vynález inovovali a požiadali o ďalší patent. TASR o tom informovala hovorkyňa STU Andrea Settey Hajdúchová.

Získali patent

„Keď hovoríme o bioplastoch, rozumieme buď plast vyrobený z obnoviteľných zdrojov surovín alebo biologicky rozložiteľné plasty. Pre prírodu sú, samozrejme, najpriaznivejšie tie, ktoré sú aj z obnoviteľných surovín aj biologicky rozložiteľné, teda nepretrvávajú v prírode ako odpad desiatky rokov. A také sú naše bioplasty,“ vysvetlil Alexy. Základom prvej generácie bioplastov sú dve zložky, a to kyselina polymliečna a polyhydroxybutyrát. Tento bioplast je chránený ako úžitkový vzor v SR, podaná je patentová prihláška a patent už získal v Európe a v niekoľkých ázijských krajinách. Podľa hovorkyne STU však teraz ide na patentové úrady aj nová prihláška – na bioplast druhej generácie.

Bonusy bioplastu druhej generácie

Bioplast druhej generácie má z hľadiska ekológie ďalšie bonusy. „Ako zdroj polyhydroxybutyrátu môže slúžiť použitý fritovací olej, ktorý je dnes nebezpečným odpadom, produkovaným vo svete vo veľkých množstvách. Navyše, sa tento bioplast už nerozkladá len v podmienkach priemyselného kompostu, teda pri teplote 50 a viac stupňov, ale aj v podmienkach domáceho kompostu pri teplote 20 – 30 stupňov Celzia,“ povedal Alexy. Zároveň priblížil, že sa testuje aj rozloženie v bežnej pôde a v morskej vode, kde to vyzerá tak, že dokáže degradovať. „To môže byť veľkým prínosom, keďže vieme, ako sú naše moria plné plastového odpadu,“ doplnil Alexy.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Využitie v praxi

Tím STU spolupracuje s firmami a univerzitami aj pri hľadaní možností ako vynález využiť v praxi. Jednou z ciest je komerčné využitie v spolupráci s výrobcami plastových nádob, príborov, obalových fólií či fólií, ktoré sa v poľnohospodárstve kladú na polia, aby udržiavali vlhko a bránili rastu buriny. Druhou cestou sú originálne aplikácie v oblasti dizajnu a módy. Treťou možnosťou pre využitie sú medicínske aplikácie. Tu tím STU spolupracuje s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave a odborníkmi na vývoj implantátov z Technickej univerzity v Košiciach. Z bioplastov môžu byť dočasné implantáty pri riešení komplikovaných zlomenín. Výskum prebieha aj v oblasti tkaninového inžinierstva, v laboratóriách by mohli rásť celé náhradné orgány na biopodklade, ktorý sa postupne rozloží.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM