Lucia Lauková Správy

Vedenie Smeru-SD diskutovalo o krajských voľbách bez premiéra Roberta Fica

Premiér Robert Fico sa na rokovanie o výsledkoch župných volieb nedostavil. Strana nehovorí o úpadku, ale o strate dominancie.

Ilustračný obrázok k článku Vedenie Smeru-SD diskutovalo o krajských voľbách bez premiéra Roberta Fica
Zdroj: TASR

Vedenie Smeru-SD rokovalo v utorok o výsledkoch sobotňajších (4.11.) krajských volieb, avšak bez lídra strany Roberta Fica, ktorý sa pred rokovaním ospravedlnil. Ako novinárom povedal podpredseda strany Marek Maďarič, o personálnych zmenách sa zatiaľ nehovorilo, straníci si len charakterizovali župné voľby. V diskusii budú ďalej pokračovať.

Diskusia začala bez premiéra

Madarič to, že premiér neprišiel na rokovanie, za neštandardné nepovažuje. „Dostali sme hneď na začiatku informáciu, že nemôže prísť. Na vedeniach strany sa to stalo už veľakrát. Je to normálna vec, že premiér môže mať neodkladné povinnosti. Nič dramatické sa neudialo, my sme začali debatu, budeme v nej pokračovať aj s predsedom Smeru-SD,“ avizoval.

Aj podpredseda strany Juraj Blanár informoval, že diskusia sa začala a výsledky budú až po analýze. Na otázku, či je osobne pripravený prevziať zodpovednosť, keďže neuspel v Žilinskom kraji, odvetil, že každý z vedenia strany sa voči tomu zachová zodpovedne.

Zadali si úlohy

Vicepremiér a podpredseda strany Peter Pellegrini uviedol, že členovia vedenia sa porozprávali a zadali si úlohy. „Bola tam veľmi pokojná a normálna atmosféra. Sme dospelí ľudia, ktorí sa dlho poznáme, a vieme si na rovinu povedať veci. Nebolo to vôbec iskrivé ani dramatické, žiadna hádka. Začali sme rokovania a postupne budeme hovoriť, ako ďalej,“ poznamenal.

Šéf mediálneho tímu premiéra a poslanec NR SR Erik Tomáš niekoľkokrát zdôraznil, že Smer-SD potrebuje sebareflexiu. „Diskutujeme o tom, ale to najhoršie, čo môžeme urobiť, je odkazovať si to cez médiá. Preto je správne si to najskôr vydiskutovať doma a potom budeme prezentovať naše kroky pred verejnosťou,“ povedal s tým, že Fico sa k tejto debate pripojí a stranu má pevne v rukách.

Vyhodnotenie výsledkov volieb

Na margo skutočnosti, že predseda vlády sa od volieb pred médiami neukázal, Tomáš odvetil, že má právo na vyhodnotenie výsledkov volieb a postaví sa pred médiá vtedy, keď to uzná za vhodné. „Musíte byť trpezliví,“ konštatoval. Naznačil, že o výsledku volieb sa bude hovoriť aj na straníckom sneme v prvom decembrovom týždni.

Strata dominancie

Tomáš si nemyslí, že je možné hovoriť o úpadku Smeru-SD, skôr o strate dominancie. „Napriek tomu treba na to reagovať,“ zdôraznil. Na margo možných personálnych otázok poznamenal, že tak ďaleko nešli a nikto odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka nežiadal.

K samotným voľbám uviedol, že sa porovnávajú výsledky županov, ale nie krajských poslancov. „Smer-SD má dvojnásobne vyšší počet poslancov ako druhá najsilnejšia strana. Ešte aj naši koaliční partneri hľadia na nás z úctivej vzdialenosti,“ do­dal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM