Webnoviny - Svet

Veerpalu sa v piatok bude obhajovať voči dopingu

WEBNOVINY.SK

Estónsky olympijský víťaz v behu na lyžiach Andrus VeerpaluFoto: SITA/AP TALLINN 19. mája (WEBNOVINY) – Estónsky olympijský víťaz v behu na lyžiach Andrus Veerpalu do piatka predloží Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS) všetky dokumenty v snahe očistiť svoje meno. Ako je známe, Veerpalu neprešiel len týždeň pred ukončením svojej kariéry dopingovým testom.

„Medzinárodná antidopingová agentúra (WADA) pozitívne testovala Andrusa Veerpala 14. februára 2011, keď v jeho vzorke prekročilo množstvo rastových hormónov povolenú úroveň,“ uviedla Estónska lyžiarska asociácia v jej oficiálnom stanovisku. Hoci Veerpalu popiera užitie zakázaných substancií, aj analýza B-vzorky vykonaná v kolínskom laboratóriu 5. a 6. apríla bola pozitívna. Rodák z mesta Pärnu si dokoca v snahe obhájiť svoju pravdu najal špičkového právnika Aivara Pilva, s ktorým pripravili množstvo expertíz a dokumentov pre FIS. Pôvodne mal Verpalu predložiť všetky dokumnety do 10. mája, FIS však súhlasila s posunutím termínu o desať dní neskôr. Disciplinárna schôdzka sa uskutoční 5. júna v slovinskej Ľubľane.

Estónsky veterán oznámil ukončenie aktívnej činnosti 23. februára vo veku 40 rokov, keď podnetom k tomuto rozhodnutiu bolo aj vírusové ochorenie, pre ktoré sa musel odhlásiť zo súťaží na majstrovstvách sveta v Osle. S dvoma zlatými na 15 km klasicky (ZOH 2002 a 2006) a jednou striebornou medailou na 50 km klasicky (ZOH 2002) je Veerpalu spolu s krajankou a rovnako bežkyňou na lyžiach Kristinou Šmigunovou-Vähiovou najúspešnejším estónskym olympionikom. Na majstrovstvách sveta 2001 v Lahti zvíťazil v pretekoch na 30 km klasickou technikou, v roku 2009 v Liberci na polovičnej trati. Má tiež striebro z MS 1999 v Ramsau z 50 km klasicky.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM