Zo zahraničia

Veľká EVAKUÁCIA skautov: Pre blížiaci sa TAJFÚN presunú v Kórei aj desiatky Slovákov

Na svetovom skautskom stretnutí sa zúčastňuje približne 36-tisíc skautov pochádzajúcich zo 156 krajín svet.

Ilustračný obrázok k článku Veľká EVAKUÁCIA skautov: Pre blížiaci sa TAJFÚN presunú v Kórei aj desiatky Slovákov
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenská výprava skautov na svetovom skautskom stretnutí jamboree v Južnej Kórei je v bezpečí a v poriadku. TASR o tom informovala tajomníčka Rady pre komunikáciu Slovenského skautingu Mária Dirgová. Vzhľadom na blížiaci sa tajfún sa organizátori rozhodli skrátiť pobyt na jamboree a presunúť účastníkov na bezpečné miesta v hlavnom meste Soul a jeho okolí, kde má stretnutie pokračovať. Skupina 86 Slovákov sa spolu s ostatnými účastníkmi presunie z areálu v utorok (8. 8.). Podujatie sa konalo v provincii Severná Čolla.

„V dôsledku očakávaných silných dažďov a vetra tajfúnu Khanun, ktorý môže postihnúť Kóreu v oblasti, kde sa nachádza aj táborisko jamboree, účastníci opustia areál skôr, ako bolo plánované. Udeje sa tak 8. augusta, keď sa všetci účastníci presunú na bezpečné miesta určené organizátormi,“ informuje Slovenský skauting na svojom webe. Návrat účastníkov zo Slovenska je naďalej stanovený na 13. augusta.

Aktuálne informácie o slovenskej výprave na svetovom skautskom jamboree budú aktualizovať na webe Slovenského skautingu. Výprava zo Slovenska odcestovala do Južnej Kórey ešte koncom júla. „Napriek tomu, že Kórea zažíva horúčavy, všetci členovia slovenskej výpravy sú v bezpečí a je o nich postarané,“ priblížili predstavitelia Slovenského skautingu. Zároveň podotkli, že pripravenosť táboriska nebola pri príchode na jamboree dostatočne dokončená. Podnety na zlepšenie adresovali organizátorom a následne na nich organizátori pracovali.

Na svetovom skautskom stretnutí sa zúčastňuje približne 36-tisíc skautov pochádzajúcich zo 156 krajín svet. Evakuácia bola ohlásená po tom, čo WOSM vyzvala Južnú Kóreu, aby urýchlene evakuovala skautov z oblasti, ktorú búrka zasiahne, a poskytla im všetko nevyhnutné do ich návratu do domovských krajín.

ilustračné foto

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM